Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν στο α΄ τρίμηνο

Η μετάθεση της πληρωμής των επόμενων ομολόγων είναι το πιθανότερο σενάριο για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά σε συνεννόηση με τους δανειστές. 

Αυτή τη στιγμή το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του, έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο. 

Συνεπώς η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των 15 δισ. ευρώ. 

Φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν και... ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια. Σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί ελέω Σαμαρά, κανείς θεσμικός επενδυτής -ιδιαίτερα του εξωτερικού- δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες (που τα αγοράζουν αναγκαστικά...).

Έναν ισόποσο δανεισμό μπορούν να τον κάνουν οι ίδιοι οι δανειστές μεταθέτοντας έτσι την υποχρέωση του α΄τριμήνου για αργότερα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης