Απογείωση κατασχέσεων-πλειστηριασμών το 2011 στην Ελλάδα.

Πλειστηριασμοί ακινήτων

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι έχουν απαγορευτεί οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ, εν τούτοις το 2011, είχαμε περίπου 45.000 πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας 4,5 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι περίπου 60% μεγαλύτερο από το ποσό των κατασχέσεων του 2008, όταν η κρίση μόλις ξεκινούσε. Τότε οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα αξίας 2,7 δισ. ευρώ.

Υπερδιπλάσιες είναι και οι κατασχέσεις ακινήτων τα τελευταία τρία χρόνια. Πέρυσι κατασχέθηκαν ακίνητα αξίας 3 δισ. ευρώ, όταν το 2008 οι κατασχέσεις ήσαν "μόνον" 1,4 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αγορά ζει μια πρωτοφανή κατάρρευση αφού δανειολήπτες και επιχειρήσεις βρίσκονται λόγω κρίσης σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια οι Τράπεζες έχουν ήδη επισφάλειες ύψους 12%, ενώ για ένα πολύ μεγάλο αριθμό δανείων, οι Τράπεζες αν και δεν πληρώνονται πια τα θεωρούν ενήμερα ρυθμίζοντάς τα έστω και... μονομερώς. Δηλαδή μειώνονται οι δόσεις, μεγαλώνει το διάστημα εξόφλησης και ασκείται νέα πίεση στους υπόχρεους να σπεύσουν... Πάντως περίπου 7.500 οφειλέτες στεγαστικών δανείων, έχουν προσφύγει με το νόμο Κατσέλη στα πρωτοδικεία ζητώντας την προβλεπόμενη προστασία.

Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χρωστούν και οι επιχειρήσεις. Αν και έχουν ρυθμιστεί από τις Τράπεζες 750.000 δάνεια τους, οι επισφάλειες ανέρχονται στο 25% (ένα στα τέσσερα) για τις μικρές επιχειρήσεις και 10% (ένα στις δέκα) για τις μεγάλες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης