Αντισυνταγματική επιδρομή στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών. Ποιές οι επιπτώσεις.

Δεσμευμένα χρήματα σε καταθετικούς λογαριασμούς

Όσοι Έλληνες πολίτες χρωστούν πάνω από 4.000 ευρώ στο Δημόσιο είναι πολύ πιθανό να υποστούν κατάσχεση χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του οικονομικού επιτελείου οι Εφορίες μπορούσαν να κατάσχουν χωρίς καμία προειδοποίηση καταθέσεις για οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ. Τώρα το όριο κατέβηκε τόσο, ώστε να κινδυνεύουν και μικροοφειλέτες από κλήσεις ή μικρές δικαστικές ποινές.

Η τακτική αυτή είναι απολύτως αντισυνταγματική γιατί:

α) Κατάσχονται χρήματα που δεν είναι αποδεδειγμένη οφειλή. Σε πολλές περιπτώσεις η Εφορία καταλογίζει διάφορα ποσά που μετά από προσφυγές τα μειώνει ή τα ακυρώνει.

β) Κατάσχονται χρήματα από κοινούς λογαριασμούς, συνήθως όλης της οικογένειας, αποταμιευτικών των παιδιών, λογαριασμοί συντάξεων υπέργηρων γονέων κ.λπ. Δηλαδή δεν είναι χρήματα του οφειλέτη, αλλά άλλων μελών της οικογένειας σε κοινούς λογαριασμούς. Η εκ των υστέρων νομική αντιμετώπιση από τα θύματα αυτής της τακτικής, είναι αδύνατη λόγω των εξόδων που απαιτούνται.

Η επίθεση στους λογαριασμούς αναμένεται να έχει σοβαρές παρενέργειες στο τραπεζικό σύστημα. Οι οφειλέτες αποκλείονται μέχρι εξοφλήσεως από τραπεζικούς λογαριασμούς. Έτσι συναλλάσονται μακράν των Τραπεζών, φυλλάσουν τα όποια χρήματά τους στο σπίτι. Πολλοί από τους μικροκαταθέτες μάλιστα, προληπτικά σηκώνουν τα χρήματά τους από τις Τράπεζες επιβαρύνοντας την ήδη χειμαζόμενη κατάστασή τους. (Τους λείπουν καταθέσεις).

Αντίστοιχη κατάσταση δημιουργείται και με επιχειρήσεις που έχουν οφειλές και κατάσχονται οι λογαριασμοί τους αλλά και εισπράξεις τους "εις χείρας τρίτων", αποβουλιάζοντάς τες. Η ασφυξία τις αποτελειώνει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης