Αλεξανδρούπολη: Ενισχύεται ο ρόλος της ΔΕΗ στα Βαλκάνια - Aνοίγει ένας νέος διάδρομος εξαγωγών

Στο νέο ενεργειακό hub της χώρας, στο οποίο εγκαθίστανται ορισμένες από τις σημαντικότερες υποδομές γεωστρατηγικής σημασίας, θα φιλοξενηθεί η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που εγκαινιάζεται αύριο στην Αλεξανδρούπολη. Παρουσία του Πρωθυπουργού που τον περασμένο Μάιο έβαλλε το θεμέλιο λίθο στην πλωτή δεξαμενή LNG (FSRU), στην ίδια περιοχή, η διοίκηση της ΔΕΗ ενώνει τις δυνάμεις της με την ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου σε μια κοινή επένδυση με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα.

Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, κάτι που θα της επιτρέψει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια τις γειτονικές χώρες. Καθώς μάλιστα δεν προβλέπεται η λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου, αποκτά σημαντικό προβάδισμα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ενεργειακών εταιρειών στην περιοχή. Αποδέκτες της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία αλλά και η Σερβία.

Η νέα επένδυση, στην οποία η ΔΕΗ θα ελέγχει το 51% των μετοχών και οι δύο άλλοι μέτοχοι από 29% (ΔΕΠΑ) και αντίστοιχα 20% (Damco Energy), αποτελεί το επιστέγασμα μιας τριπλής συμμαχίας στον τομέα του φυσικού αερίου με μία συνολική επένδυση ύψους 350 έως 400 εκ. ευρώ.

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 MW και ο υποσταθμός 400 kV, αναπτύσσονται στην Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και δημιουργούν σημαντικές συνέργειες με τις άλλες ενεργειακές υποδομές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης