Η Αίγυπτος κατασκευάζει έναν τεράστιο καταυλισμό υποδοχής παλαιστινίων προσφύγων, που θα περιβάλλεται από τείχος, στην έρημο του Σινά, γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη αιγύπτιους αξιωματούχους και πηγές ασφαλείας.
«Ο καταυλισμός, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας στην έρημο, θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε σκηνές, λόγω των φόβων για μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας σε περίπτωση ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα», εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.
Εδώ και πολλές εβδομάδες η Αίγυπτος προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με στρατιώτες, φράχτες και τεθωρακισμένα οχήματα για να αποτρέψει την είσοδο απελπισμένων Παλαιστινίων, στη χερσόνησο του Σινά.
«Ο καταυλισμός αποτελεί μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων καταφέρει να διαφύγει», σημειώνει η WSJ.« Σε περίπτωση μεγάλης εισροής Παλαιστινίων από τη Γάζα, η Αίγυπτος θα προσπαθούσε ιδανικά να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων σε περίπου 50.000 έως 60.000, αν και ο νέος καταυλισμός στην έρημο που καλύπτει περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 100.000», ανέφερε η εφημερίδα.
Ο αιγύπτιος κυβερνήτης του Βόρειου Σινά διέψευσε πάντως τις πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή καταυλισμού προσφύγων, υποστηρίζοντας ότι τα έργα στην περιοχή ήταν μέρος μιας ανοικοδόμησης σπιτιών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης στρατιωτικής εκστρατείας της Αιγύπτου κατά των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Η επαπειλούμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έχει πάντως προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Αίγυπτος έχει απειλήσει ακόμη και να τερματίσει τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ εάν υπάρξει εισροή Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Ισραηλινός ανώτερος στρατιωτικός δήλωσε πάντως στην εφημερίδα ότι «αν το Ισραήλ αποφασίσει να ξεκινήσει την επίθεση, ο στρατός θα επιχειρήσει να μετακινήσει τον άμαχο πληθυσμό βόρεια, έξω από τη ζώνη των μαχών, αλλά εντός της Λωρίδας της Γάζας».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στοιβαχτεί στη Ράφα. Οι περισσότεροι κατέφυγαν εκεί από άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας, κατόπιν εντολής του ισραηλινού στρατού.