Twitter: Το νέο όπλο κατά του αλκοτέστ

Δίκτυα πολιτών «τουιτάρουν» τις θέσεις των μπλόκων επιτρέποντας σε αυτούς που τους παρακολουθούν να αποφεύγουν τον έλεγχο.

Ενώ οι πολέμιοι της τεχνολογίας βλέπουν σε κάθε νέα εφαρμογή και υπηρεσία σκοπιμότητες για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, όσοι δεν έχουν προκαταλήψεις τη χρησιμοποιούν για το δικό τους όφελος.

Στο Εντμοντον του Καναδά η αστυνομία παρατήρησε ξαφνικά ότι τα μπλόκα που έστηνε τις νύχτες για να ελέγξει οδηγούς για χρήση αλκοόλ, άρχισαν να ερημώνουν, ενώ σύντομα το ίδιο πρόβλημα εντιμετώπισε η τροχαία και στο Κάλγκαρι και άλλες πόλεις. Η αιτία σύντομα έγινε γνωστή σε όλους, καθώς επρόκειτο για ένα καινούργιο «κοινό μυστικό» ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Μία ομάδα χρηστών του Twitter που για διάφορους λόγους κυκλοφορεί τις βραδινές κυρίως ώρες στους δρόμους, άρχισε να «τουιτάρει» τα σημεία των μπλόκων, επιτρέποντας σε όποιον παρακολουθεί το λογαριασμό τους να γνωρίζει τα σημεία που πρέπει να αποφύγει σχεδον σε «πραγματικό χρόνο». Οπως είναι φυσικό, η αστυνομία δεν εκτίμησε ούτε αυτή την κινητοποίηση πολιτών.

«Το να ρισκάρει κανείς ζωές πολιτών για να έχει περισσότερους «φόλουερς» είναι αρκετά άσχημο», σχολίασε ο Ιαν Μπρουκς της τοπικής τροχαίας. Οπως λέει, κάποιος μεθυσμένος που θα αποφύγει το μπλόκο μπορεί αμέσως μετά να προκαλέσει ατύχημα με τραυματισμό ή και θάνατο ενός άλλου πολίτη.

Η υστερία κατά του Twitter πέρασε, όπως είναι αναμενόμενο, και στις μανάδες. Η οργάνωση «Μητέρες ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια» και η πρόεδρός της Ντενίζ Ντιμπίκ ήταν σαφής: «πρέπει να σκεφτούμε τις συνέπειες ... μιλάμε για τον υπ' αριθμόν ένα λόγο θανάτον στον Καναδά».

Η χρήση ενός κοινωνικού δικτύου αντιμετωπίστηκε ως κολάσιμη πράξη στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα επεισόδια της Βρετανίας με τους χρήστες του Blackberry, αλλά ακόμη είναι νομικά έωλη αυτή η προσέγγιση. Αλλοι ωστόσο από την πλευρά του νόμου, βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Η εκπρόσωπος της γειτονικής αστυνομίας του Σασκατούν αντιμετωπίζει το φαινόμενο ρεαλιστικά. Ολοι οδηγούν προσεκτικότερα όταν ξέρουν ότι η αστυνομία έχει βγει στο δρόμο, υποστηρίζει η Αλισον Εντουαρτς. Ετσι, αποφεύγουν από μόνοι τους να πιάσουν τιμόνι εάν έχουν πιει. Ούτως ή άλλως, καταλήγει, δεν έχει νόημα να παριστάνει κανείς ότι δύο φίλοι ή γνωστοί δεν θα μοιραστούν μία πληροφορία που έμαθε ο ένας για κάποιο μπλόκο.

Πηγή: 
ethnos.gr

Δείτε επίσης