Spiegel: Ο Γερμανός με τα ευρώ και ο Ζορμπάς-Κούρεμα ή αναδιάρθρωση;

Με ελληνικό εξώφυλλο στα όρια της γραφικότητας -για τους καλοπροαίρετους- κυκλοφορεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel το κρισιμότερο Σαββατοκύριακο και εξετάζει τα δύο ενδεχόμενα για το ελληνικό χρέος: Κούρεμα ή αναδιάρθρωση;

Το κούρεμα, γράφει, ακόμη κι αν βρισκόταν κάποιο νομικό παραθυράκι, θα ήταν πολιτικά αδύνατο για χώρες της Ευρωζώνης (πρώτη εκ των οποίων η Γερμανία), ενώ μία αναδιάρθρωση θα μπορούσε να παρουσιαστεί και από την Αθήνα και από τους «σκληρούς» στην Ευρωζώνη ως νίκη στα σημεία.

«Οι δικοί μας Έλληνες: Προσέγγιση ενός περίεργου λαού» θα μπορούσε να είναι μία πρόχειρη μετάφραση του εξωφύλλου της έκδοσης του Σαββάτου (αν και, σημειωτέον, η λέξη που επιλέγει το περιοδικό για το «περίεργος» συνδυάζει το «ιδιαίτερος» με το «σπάνιος»). Στην απεικόνιση, ένας στερεοτυπικός γερμανός τουρίστας προσπαθεί, με φόντο ελληνικό νησί και στην τσέπη έναν οδηγό αρχάριων για τον Σωκράτη, να χορέψει συρτάκι με έναν εξίσου στερεοτυπικό Έλληνα.

Αν οι προθέσεις του περιοδικού ήταν αθώες, το τελικό αποτέλεσμα δεν απέφυγε τον κίνδυνο να δημιουργήσει «παρεξηγήσεις»: Ο γερμανός τουρίστας μοιάζει να προσπαθεί να προφυλάξει το γεμάτο χαρτονομίσματα πορτοφόλι του από τον «Ζορμπά».

Στα πιο σοβαρά, το περιοδικό εξετάσει τα ενδεχόμενα για το ελληνικό χρέος και υπογραμμίζει πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους και πλέον οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Μετά τη δημοσιοποίηση πριν δύο εβδομάδες της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο προκύπτουν δύο συμπεράσματα, εκτιμά το Spiegel: Το πρώτο είναι ότι ως το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ και το δεύτερο ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της.

Η πρώτη πιθανότητα θα ήταν ένα «κούρεμα». Το περιοδικό αναφέρει ότι η Αθήνα είχε ήδη πάρει το 2012 (με το PSI) κούρεμα από το χρέος που διακρατούσαν οι ιδιώτες πιστωτές. Καθώς πλέον στα χέρια ιδιωτικών βρίσκεται ελάχιστο τμήμα του ελληνικού χρέους, εκτιμάται πως νέο κούρεμα θα ήταν άσκοπο.

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακρατούν 32,1 δισεκ. και 20 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα και επίσης δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια απομείωση του χρέους. Μένουν λοιπόν τα διμερή δάνεια που έχουν δώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, συνολικού ποσού 52,9 δισεκ. ευρώ και τα 130,9 δισεκ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το EFSF, γράφει, δεν μπορεί να δεχθεί κούρεμα του δανείου του για νομικούς λόγους, και ακόμη κι αν βρισκόταν ένα παραθυράκι του νόμου, το κούρεμα δεν μοιάζει πλέον εφικτό. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το σενάριο, όπως και οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ έχει δηλώσει ότι αυτή είναι «η κόκκινη γραμμή του».

Οπότε, συνεχίζει το περιοδικό, μένει το δεύτερο ενδεχόμενο: Η αναδιάρθρωση. Το περιοδικό το αναφέρει ως τη «μοναδική πιθανότητα», και μάλιστα με τον τρόπο που έχει προτείνει ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί με ένα μέρος από τα χρήματα που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 30 δισ. ευρώ.

Το πλεονέκτημα είναι ότι ο ESM θα προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής. Με αυτό τον τρόπο οι δόσεις θα βαρύνουν λιγότερο τα ελληνικά δημοσιονομικά και ο πληθωρισμός θα μειώνει με αργό ρυθμό το χρέος, καταλήγει το Spiegel.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης