Όπου φύγει φύγει οι κάτοικοι πόλεων γύρω από την Αβντιίβκα μετά τη ρωσική κατάληψη

Η κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των κοντινών πόλεων και πολλοί φεύγουν τώρα για πιο ασφαλείς περιοχές αφού άντεξαν για μήνες τα αδιάκοπα πυρά του εχθρού.

Οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν είναι ηλικιωμένοι. Έχοντας δει ολόκληρες γειτονιές να γίνονται ερείπια, τώρα βλέπουν τη γραμμή του μετώπου των 1000 χλμ στο σχεδόν διετή πόλεμο να πλησιάζει ακόμα πιο κοντά.

Οι άνθρωποι αυτοί, που σε πολλές περιπτώσεις μετά βίας μπορούν να μετακινηθούν, έχουν ζητήσει τη βοήθεια από μια ανθρωπιστική οργάνωση για την απομάκρυνση των αμάχων, που ονομάζεται «East SOS». Ωστόσο, αυτό δεν το καθιστά πιο εύκολο.

Στην πόλη Σελίντοβε, η Μαρίνα Μπατράκ, κατεβαίνει υποβασταζόμενη τα σκαλιά και μπαίνει σε μικρό λεωφορείο στην αυλή του σπιτιού της για να μεταφερθεί σε σταθμό τρένου στην πόλη Πόκροφσκ.

«Έφθασαν στο Νεβέλσκε», είπε η Μπατράκ για τις ρωσικές δυνάμεις, αναφερόμενη σε πόλη στα ανατολικά. «Ακόμα 20-30 χλμ και αυτό είναι. Θα μας καταστρέψουν και εμάς. Έχετε δει πώς αυτές οι πόλεις εξαφανίστηκαν από προσώπου γης;».

Το διαμέρισμα της Μπατράκ καταστράφηκε. Η ίδια περιγράφει τις ζημιές σε τοπικό επίπεδο από τα δύο χρόνια πολέμου –σχολεία, νηπιαγωγεία, ένα κολλέγιο, ένα μαιευτήριο…όλα ερείπια.

Η Βαλεντίνα Κιτούς, που αποχαιρέτισε με δάκρυα στα μάτια τους γείτονές της καθώς μπήκε στο βανάκι, είπε ότι η πτώση της Αβντιίβκα –που ήταν στόχος ρωσικών επιθέσεων από τον Οκτώβριο— ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί. Και μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων μας από την Αβντιίβκα, τότε θα γίνει ακόμα χειρότερο», δήλωσε.

«Βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τα πάντα. Να περιμένω μέχρι να μας καταστρέψουν και εμάς; Το πήρα απόφαση. Φεύγω».

Η κατάληψη της Αβντιίβκα σηματοδότησε μια αλλαγή στη δυναμική του πολέμου, που είχε περιέλθει σε τέλμα, καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ήταν η μεγαλύτερη νίκη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης από τότε που οι δυνάμεις της κατέλαβαν το Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023 και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα προωθηθούν περαιτέρω στην Ουκρανία.

Κατεστραμμένες πόλεις
Καθώς ήταν σε εξέλιξη η ημερήσια απομάκρυνση κατοίκων στο Σελίντοβε, ένας κάτοικος με ακρωτηριασμένο το ένα πόδι μεταφερόταν με προσοχή σε ένα λεωφορειάκι, πάνω σε φορείο που κρατούσαν δύο εθελοντές.

Το μικρό λεωφορείο πέρασε από δρόμους όπου στέκονται διαλυμένες πολυκατοικίες και άλλα κτίρια, απ’ όπου λείπουν ολόκληροι όροφοι, ενώ στέγες, μπαλκόνια και κάγκελα έχουν σπάσει.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Ποκρόβσκ, εθελοντές βοηθούν τους κατοίκους να ανεβάσουν στους συρμούς τσάντες σούπερ μάρκετ και μικρές βαλίτσες, μεταφέροντας ελάχιστα υπάρχοντα. Σε μια νότα αισιοδοξίας, ένας εθελοντής τοποθετεί ένα κλουβί με παπαγάλο στο παράθυρο ενός κουπέ. «Η μικρή μας ομορφιά», δήλωσε η ηλικιωμένη ιδιοκτήτριά του ενώ έσκασε ένα μικρό χαμόγελο.

Στην Κουράκοβε, μια άλλη πόλη εντός του βεληνεκούς των ρωσικών οβίδων, οι κάτοικοι δεν τρέφουν αυταπάτες για το τι τους περιμένει ενώ φορτώνουν ξύλινες σανίδες σε φορτηγά.

«Η πόλη βομβαρδίζεται συνεχώς. Καθώς πλησιάζουν είναι πιο εύκολο για αυτούς να βομβαρδίζουν», δήλωσε ένας κάτοικος. «Η πόλη είναι σε απόσταση αναπνοής από αυτούς. Η γραμμή του μετώπου απέχει 10 χιλιόμετρα, ίσως και 8».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης