Σκληρή κριτική κατά των κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί, εξαπέλυσε χθες ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, καταλογίζοντας τους ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και «ηλίθιες» επιλογές που την επέτειναν, οδηγώντας εκτός αγορών την Ιρλανδία.
Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε τις τρεις στιγμές που θεώρησε πιο επικίνδυνες για την Ευρωζώνη, με πρώτη την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές τον Μάιο του 2010 όταν συμφωνήθηκε το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, την αποσταθεροποίηση των αγορών το φθινόπωρο του 2011 και τον Ιούνιο του 2012, όταν η Ευρωζώνη βρέθηκε κοντά στη διάσπασή της.
Οπως τόνισε, όταν συμφωνήθηκε το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, «είχαμε κάποια σταθερότητα μόνο για μία ημέρα» και χρειάστηκε να ακολουθήσει νέα τρικυμία στις αγορές κεφαλαίου ώστε να αναγκασθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν λίγες ημέρες αργότερα τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.
Απέδωσε ευθύνη για τη νέα όξυνση της κρίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που με την «ηλίθια συμφωνία» τους τον Οκτώβριο του 2010 στο γαλλικό θέρετρο της Ντοβίλ έβαλαν «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ιρλανδίας».
Ο λόγος, υποστήριξε ο κ. Ρεν, ήταν η πρόβλεψη της επίμαχης συμφωνίας να δίνεται προτεραιότητα στην αποπληρωμή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης έναντι των ιδιωτών επενδυτών, καθώς αυτή τρόμαξε τους ιδιώτες επενδυτές με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί πάνω από το 7% το κόστος δανεισμού της χώρας και να καταστεί αναπόφευκτη η διάσωσή της.