Φυλάκιση με αναστολή για κινέζο δικηγόρο που επέκρινε στο Διαδίκτυο το Πεκίνο

Ο κινέζος νομικός Που Ζιτσιάνγκ, που δικαζόταν για αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που επέκριναν την κινεζική κυβέρνηση και η υπόθεση του οποίου είχε πάρει διαστάσεις και στο εξωτερικό, καταδικάσθηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, ανακοίνωσε ο συνήγορός του. 

Η ποινή σημαίνει πιθανότατα πως ο κρατούμενος Που Ζιτσιάνγκ θα αφεθεί ελεύθερος υπό επιτήρηση και δεν θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του.

Το 2014 συνελήφθη για επτά μηνύματα τα οποία αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς μικρομπλόγκ που διατηρεί και με τα οποία κατέκρινε «την ανικανότητα και τα ψέματα του Κομμουνιστικού Κόμματος», καθώς και την «κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζει το Πεκίνο στο Θιβέτ και την επαρχία Σιντζιάνγκ».

Η δίκη του ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση φυλετικού μίσους και για πρόκληση ταραχών.

Η κινεζική τηλεόραση μετέδωσε ότι αποδέχθηκε την ποινή του και ότι δεν θα καταθέσει έφεση.

Ο συνήγορός του προειδοποίησε ωστόσο ότι ο ανασταλτικός χαρακτήρας της ποινής του σημαίνει ότι ο Που Ζιτσιάνγκ θα αποφυλακισθεί, αλλά δεν θα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος, θα κινδυνεύει όπως και πριν να συλληφθεί αυθαιρέτως. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, διότι είχαν ζητήσει την αθώωση του Που και αυτή η ετυμηγορία επικυρώνει την ενοχή του» είπε.

Το δικαστήριο του Πεκίνου, όπου ανακοινώθηκε η ποινή, ήταν, όταν και καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτικά. Δημοσιογράφοι και διαδηλωτές απομακρύνθηκαν βιαίως από την περιοχή του δικαστηρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία υποδέχθηκε μεν θετικά το γεγονός ότι ο Που Ζιτσιάνγκ δεν θα μείνει στη φυλακή, όμως κατήγγειλε «τεράστια αδικία». «Είναι σαφές ότι πρόκειται για μία θετική είδηση, διότι είναι πιθανόν ότι ο Που Ζιτσιάνγκ δεν θα κοιμηθεί πια στη φυλακή... δεν είναι εγκληματίας και αυτή η ετυμηγορία θα απαγορεύσει σε έναν από τους πλέον εμβληματικούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κίνα να ασκήσει τη δικηγορία, περιορίζοντας παράλληλα τις ελευθερίες του» σχολίασε ο Ουίλιαμ Νι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο έχει σκληρύνει την καταστολή κατά των επικριτικών φωνών που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές, νομικοί, προχωρώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις. Δεκάδες δικηγόροι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονταν τον περασμένο Ιούλιο στις φυλακές της χώρας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης