Το χάρτινο πραξικόπημα και ο Ερντογάν που δεν ενώνει αλλά διαιρεί

Υπάρχουν τρεις απαράβατες προϋποθέσεις για να επιχειρηθεί ένα πραξικόπημα: α) Απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους για τους πολίτες β) Κλείσιμο όλων τα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών Σταθμών και γ) Αιχμαλώσία των ηγετών της χώρας.

Με τις δυο πρώτες προϋποθέσεις οι πραξικοπηματίες μεγιστοποιούν στα μυαλά των πολιτών το εγχείρημά τους. Όταν δεν υπάρχει ενημέρωση από πουθενά και δεν κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους ο καθένας υποθέτει ότι σε κάθε γωνία υπάρχει ένα τανκ και σε κάθε ταράτσα ένας ελέυθερος σκοπευτής και είναι έτοιμος να αποδεχθεί την μοίρα του.

Με την τρίτη προύπόθεση, έχοντας συλλάβει την πολιτική ηγεσία της χώρας έχουν νικήσει αφού δεν υπάρχει αντίπαλος.

Το πραξικόπημα της Τουρκίας ήταν από την πρώτη στιγμή χάρτινο και θνησιγενές γιατί δεν τηρήθηκε καμία από τις παραπάνω  προύπόθεσεις. Έκλεισαν την δημόσια τηλεόραση και το Διαδίκτυο αλλά άφησαν ανοικτά τα ιδιωτικά κανάλια: μέσα από ένα ο Ερντογάν ζήτησε από τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία αλλά μετά την έκκληση Ερντογάν οι δρόμοι γέμισαν αυτοκίνητα, οι ανοικτές τηλεοράσεις το έδειχναν, η προσέλευση μεγάλωνε. Τέλος αντί να συλλάβουν τον Ερντογάν που έκανε διακοπές και ήταν γνωστό που, ούτε που ασχολήθηκαν...

Και μετά το χάρτινο πραξικόπημα η τουρκική κοινωνία είναι πάντα  διαλυμένη. Από την μια ο Ερντογάν με ένα 40% των πολιτών να τον στηρίζουν γιατί μέσα από την οικονομική ανάπτυξη βελτιώθηκε η ζωή τους και από την άλλη ένα διαιρεμένο 60% Κεμαλικών πολιτών, κοσμικών, Αριστερών, Κούρδων και όπως απεδείχθη με την απόπειρα πραξικοπήματος ακόμη και Ισλαμιστών που είναι εναντίον του.

Δυστυχώς ο Ερντογάν κάνει ήδη το ολέθριο λάθος να τιμωρεί σκληρά χιλιάδες εμπλεκόμενους στο χάρτινο πραξικόπημα. Θα απολύσει, θα δικάσει, θα φυλακίσει, ενισχύοντας τις διαχωριστικές γραμμές στην τούρκικη κοινωνία και αυξάνοντας το μίσος προς το πρόσωπό του.

Θα ήταν σπουδαίος ηγέτης αν τιμωρούσε τους πρωταίτιους και έδινε γενική αμνηστία σε όσους "παρασύρθηκαν" αλλά δεν θα το κάνει. Δεν έχει το μέγεθος να ενώσει γι αυτό και με κάθε τρόπο χωρίζει προσπαθώντας να έχει στο πλευρό του όσους περισσότερους μπορεί. Όλοι οι υπόλοιποι βαφτίζονται εχθροί, τι πιο εύκολο;

Η πορεία της Τουρκίας θα είναι και στο επόμενο διάστημα πάνω στις ράγες του αυταρχισμού, της μη Δημοκρατίας, της κρίσης και της παρακμής.

                  ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης