Το Περού προστατεύει ένα από τα τελευταία μεγάλα ανέγγιχτα δάση του κόσμου

Η κυβέρνηση του Περού ίδρυσε το Εθνικό Πάρκο Γιάγκουας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε συνεργασία με τοπικές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να προστατεύσει μόνιμα εκατομμύρια στρέμματα παρθένου τροπικού δάσους, σε μία από τις τελευταίες άθικτες περιοχές του πλανήτη.

Το δάσος είναι τόσο μεγάλο που τα σύννεφα που σχηματίζονται πάνω από αυτό μπορεί να επηρεάσουν τις βροχοπτώσεις στη βορειοδυτική Αμερική, και πολλά μοναδικά είδη ζώων και φυτών συναντώνται μόνο σε αυτήν την περιοχή.

Στα είδη του τοπικού οικοσυστήματος περιλαμβάνονται ενδημικά ψάρια με σημαντικό ρόλο για την βιοποικιλότητα, καθώς μεταφέρουν σπόρους φυτών στις πεδιάδες.

Το νέο εθνικό πάρκο του Περού ακολουθεί μία αναπτυσσόμενη τάση προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη Νότια Αμερική, με τον Ισημερινό, τη Χιλή και την Κολομβία να έχουν επίσης ιδρύσει πρόσφατα νέα εθνικά πάρκα.

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, είναι σημαντικό να ενωθούν οι τεράστιες αυτές προστατευόμενες περιοχές, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την προστασία των πολύτιμων φυσικών πόρων.

Ο χαρακτηρισμός του δάσους ως Εθνικού Δρυμού προστατεύει επίσης τις διάφορες αυτόχθονες φυλές που κατοικούν σε αυτό.

Οι αυτόχθονες κοινότητες του Περού, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι είναι εγκατεστημένες εντός της περιοχής του εθνικού πάρκου, έχουν επίσης ρόλο στη διαδικασία, κάτι που ιστορικά τους έχει στερηθεί, τόσο στο Περού, όσο και στην υπόλοιπη Αμερική.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ενώσεις των αυτόχθονων κατοίκων έχουν εκπαιδεύσει επιστήμονες σχετικά με τη γεωλογία και την οικολογία της περιοχής, υποστηρίζοντας παράλληλα την προστασία της από την κυβέρνηση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης