Το Πεκίνο απέρριψε πρόσκληση για συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Κινας

Το Πεκίνο αρνήθηκε την πρόσκληση που τού απηύθυνε η Ουάσιγκτον με σκοπό να οργανωθεί συνάντηση την τρέχουσα εβδομάδα στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και τον ομόλογό του της Κίνας Λι Σανγκφού, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Πεντάγωνο, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» τη συμπεριφορά του.
Η Κίνα «πληροφόρησε τις ΗΠΑ ότι αρνείται την πρόκλησή μας που απευθύναμε στις αρχές Μαΐου με σκοπό ο υπουργός Άμυνας Όστιν να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού αυτή την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.


«Η ανησυχητική απροθυμία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να διεξαγάγει σημαντικές συνομιλίες στρατού με στρατό δεν θα μειώσει τη δέσμευσή μας να επιδιώξουμε το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας» με τον κινεζικό στρατό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


Ο Λόιντ Όστιν θα συμμετάσχει στη Σιγκαπούρη αυτή την εβδομάδα στον λεγόμενο διάλογο Σαγκρί-Λα για την άμυνα και την ασφάλεια στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Στην προηγούμενη τέτοια διάσκεψη, τον Ιούνιο του 2022, είχε συναντηθεί με τον προκάτοχο του Λι Σανγκφού, τον Γουέι Φάνγκχα.


Στον νυν υπουργό Άμυνας της Κίνας επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018 από την αμερικανική κυβέρνηση διότι αποφάσισε την αγορά ρωσικών όπλων· σύμφωνα με το Πεντάγωνο πάντως αυτό δεν εμποδίζει τον αμερικανό υπουργό Άμυνας να έχει επίσημες επαφές μαζί του.


Στα τέλη του 2022 οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν, τόσο εξαιτίας της Ταϊβάν όσο και εξαιτίας του υποτίθεται κατασκοπευτικού κινεζικού αερόστατου που κατέρριψε αμερικανικό καταδιωκτικό στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.


Η αμερικανική κυβέρνηση έκτοτε εντατικοποίησε τις κινήσεις για την ενίσχυση των συμμαχιών και των εταιρικών της σχέσεων στην Ασία για να αντιμετωπίσει αυτή πως χαρακτηρίζει ολοένα πιο διεκδικητική συμπεριφορά του Πεκίνου στην περιοχή, αν και οι δυο πλευρές παίζουν ενίοτε το χαρτί του κατευνασμού.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε τον Μάιο με τον Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβλεψε πρόσφατα πως οι εντάσεις σχέσεις της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου «πολύ σύντομα» θα μειωθούν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης