Το Διαδίκτυο κλέβει την δουλειά των νόμιμων ταξί - Διαδηλώσεις σε Λονδίνο, Μαδρίτη, Βερολίνο κ.α.

Πρωτοφανής σε έκταση η διαμαρτυρία όλων των ειδών ταξί του Λονδίνου (μαύρα που λειτουργούν με ταξίμετρο, ραδιοταξί με σταθερή ταρίφα, λιμουζίνες κ.λπ.). Ξεκίνησε στις δύο χθες το μεσημέρι στους δρόμους γύρω από την πλατεία Τραφάλγκαρ με συμμετοχή ταξί  που υπολογίζεται στα 10.000 με 12.000! Η πορεία των ταξί εκινείτο με ταχύτητα βαδίσματος, προξενώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Με απεργία, διαδηλώσεις και ακινητοποίηση οχημάτων σε κομβικά σημεία αντέδρασαν και οι οδηγοί ταξί σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Παρίσι, το Αμβούργο και το Βερολίνο.

Ποιο είναι το ζήτημα που έχει εξοργίσει τους ταξιτζήδες; Μέσα από εφαρμογές του Διαδικτύου, εταιρείες παίρνουν το επιβατικό κοινό.

Παράδειγμα η Uber, που λειτουργεί σε τουλάχιστον 100 πόλεις σε 37 χώρες. Οι πελάτες παραγγέλνουν ταξί από το κινητό τους τηλέφωνο. Σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί δεν έχουν άδεια, ενώ αντί ταξιμέτρου χρησιμοποιούν το δικό τους κινητό τηλέφωνο, αποδίδοντας προμήθεια 20% στην... Uber!

Η αξία της εταιρείας, που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο, αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας πενταπλασιάσει την αξία της μέσα σε ένα χρόνο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, άντλησε από επενδυτές νέα κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τα κενά στη νομοθεσία, που απαγορεύει σε άλλα οχήματα, πλην των αδειοδοτημένων ταξί, να «φέρουν» ταξίμετρα, αλλά δεν θεωρεί ως ταξίμετρο την εφαρμογή ταξιμέτρου σε κινητό τηλέφωνο, που υπολογίζει την απόσταση μέσω GPS.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης