Τουρκία: Θα ζητήσει την έκδοση 33 υπόπτων για «τρομοκρατία» από Φινλανδία και Σουηδία

Η Τουρκία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει την έκδοση 33 υπόπτων για «τρομοκρατία» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν χθες οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. 

ΕΙδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρε το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μετά από κρίσιμες συνομιλίες ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, με αντάλλαγμα γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας.

Η συμφωνία στην πραγματικότητα είναι ένας συμβιβασμός και το ΝΑΤΟ ήταν πρόθυμο να χαρίσει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να πουλήσει μία «νίκη» στο εσωτερικό της χώρας του, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το πολιτικό του μέλλον, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε να χρίσει νικητή... τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μερικές ώρες μετά τη συμφωνία, η Άγκυρα την θέτει σε δοκιμασία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να ανακοινώνει ότι η Τουρκία θα επιδιώξει την έκδοση φερόμενων Κούρδων μαχητών και μελών μιας ομάδας την οποία ο Ερντογάν κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Θα επιδιώξουμε την έκδοση τρομοκρατών από τις σχετικές χώρες στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με τον Μποζντάγκ, η Άγκυρα θα ζητήσει τώρα την έκδοση 12 υπόπτων από τη Φινλανδία και 21 από τη Σουηδία που είτε κατηγορούνται ότι είναι μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) είτε κατηγορούνται ότι ανήκουν στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκουλέν. 

Να σημειωθεί ότι το PKK, το οποίο εξεγείρεται κατά του τουρκικού κράτους από το 1984, βρίσκεται στη μαύρη λίστα από την Τουρκία, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες ότι σχεδίαζε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Το τριμερές μνημόνιο που υπογράφηκε την Τρίτη αναφέρει μεταξύ άλλων:  «Η Φινλανδία και η Σουηδία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης, θα λάβουν υπόψη τις πληροφορίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις πληροφορίες που παρέχονται από την Τουρκία, για να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα απέλασης ή έκδοσης της Τουρκίας σχετικά με υπόπτους τρομοκρατίας άμεσα και σε όλες τις διαστάσεις της, και να αναπτύξουν την έκδοση και την ασφάλεια συνεργασία με την Τουρκία». 

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης