Ταϊβάν: Σε επιφυλακή για «αιφνίδια εισβολή» της Κίνας

Ο υπουργός Αμυνας της Ταϊβάν Τσίου Κούο-τσενγκ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι το νησί πρέπει να είναι σε επιφυλακή φέτος για την «αιφνίδια εισβολή» του κινεζικού στρατού σε περιοχές κοντά στην επικράτειά του εν μέσω της αυξανόμενης στρατιωτικής έντασης στα ευαίσθητα στενά της Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν καθημερινών εισβολών της πολεμικής αεροπορίας στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας του νησιού.

Ωστόσο, η Ταϊβάν δεν έχει αναφέρει ακόμη κανένα περιστατικό εισβολής κινεζικών δυνάμεων στη ζώνη κυριαρχίας της, η οποία απέχει 24 ναυτικά μίλια (44,4 χλμ.) από την ακτογραμμή της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτή στο Κοινοβούλιο, ο Τσίου είπε ότι ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός μπορεί να βρει δικαιολογίες για να εισέλθει σε περιοχές κοντά στον εδαφικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Ταϊβάν, καθώς το νησί εντείνει τις στρατιωτικές του ανταλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Είπε ότι ο κινεζικός στρατός ενδέχεται να κάνει «αιφνίδια εισβολή» στη ζώνη της Ταϊβάν και να πλησιάσει τον εδαφικό της χώρο, τον οποίο το νησί ορίζει ώς 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές του.

«Κάνω συγκεκριμένα αυτά τα σχόλια φέτος, που σημαίνει ότι κάνουν ανάλογες προετοιμασίες», είπε. «Κοιτάζοντας μπροστά, θα χρησιμοποιούσαν βία αν πραγματικά ήταν ανάγκη».

Η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να ασκήσει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα και αντεπίθεση εάν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εισέλθουν στο έδαφός της.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης