Στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς η δημοτικότητα του Πούτιν

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς, όπως προκύπτει από την πρώτη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού το κυβερνών κόμμα του υπέστη σημαντικό πλήγμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της 12ετούς διακυβέρνησής του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κρατικής εταιρίας VTsIOM, που διενεργήθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 51% των ρώσων εγκρίνει το έργο του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση στις 28 και 29 Νοεμβρίου ήταν 61% και τον περασμένο Ιανουάριο 68%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει την δυσαρέσκεια και την κόπωση από τον 59χρονο ηγέτη, ο οποίος προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο από τις οποίες αναμένεται να βγει νικητής, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο φαινόταν πριν από έναν μήνα και ίσως όχι από τον πρώτο γύρο.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η πτώση της δημοτικότητάς του είναι αποτέλεσμα της «συναισθηματικής φόρτισης» των Ρώσων μετά τις εκλογές και πρόσθεσε ότι η δημοτικότητά του θα ανακάμψει.

Το περασμένο Σάββατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ζητώντας την επανάληψη των βουλευτικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, οι οποίες -όπως καταγγέλλουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν- χαρακτηρίστηκαν από νοθεία ώστε να ευνοηθεί το κόμμα του, Ενωμένη Ρωσία. Πολλοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι έχουν βαρεθεί τον Πούτιν.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πούτιν ενόχλησε πολλούς Ρώσους όταν αποκάλυψε το σχέδιό του να αλλάξει ρόλους με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ -τον προστατευόμενό του, τον οποίον προώθησε στο Κρεμλίνο όταν του απαγορεύτηκε να διεκδικήσει τρίτη θητεία μετά την παραμονή του στην εξουσία από το 2000 ως το 2008.

Οι ψηφοφόροι μείωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ενωμένης Ρωσίας στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου, αλλά οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και το 49,3% που συγκέντρωσε το κόμμα είναι προϊόν νοθείας. Και οι διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι υπήρξε νοθεία για να ευνοηθεί η Ενωμένη Ρωσία.

Η δημοσκόπηση της VTsIOM έδειξε ότι στις προεδρικές εκλογές θα τον ψηφίσει το 42%. Ακολουθεί ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 11%.

Από τους ερωτηθέντες το 11% απάντησαν ότι δεν θα ψηφίσουν καθόλου και το 15% ήταν αναποφάσιστοι.

Από την δημοσκόπηση της VTsIOM προκύπτει ότι μειώθηκε σημαντικά και το ποσοστό δημοτικότητας του Μεντβέντεφ -στο 51% (10-11 Δεκεμβρίου) από 60% (28-29 Νοεμβρίου) και 66% τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης