Σκληρά μέτρα λιτότητας στη Γαλλία

Σκληρά μέτρα λιτότητας, με στόχο την εξοικονόμηση 100 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του γαλλικού κράτους για το έτος 2012, τον οποίο παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν στο Μέγαρο Ματινιόν. Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει το λαϊκό αίσθημα και ενόψει προεδρικών εκλογών το επόμενο έτος, ο κ. Φιγιόν ανακοίνωσε το πάγωμα των μισθών του προέδρου και του πρωθυπουργού, αν και λίγες ώρες αργότερα η εφημερίδα Le Monde υπενθύμιζε ότι το μέτρο αυτό έχει υιοθετηθεί ήδη από το 2009.

Εξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η κυβέρνηση ανακοινώνει ακόμη ένα πακέτο μέτρων λιτότητας, που έρχεται να προστεθεί σε εκείνο που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο. «Οι Γάλλοι έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους του ελλείμματος και του χρέους. Η χρεοκοπία δεν αποτελεί πια αφηρημένη έννοια. Η δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική μας κυριαρχία απαιτεί τη συνέχιση πανεθνικής προσπάθειας και αρκετές θυσίες», είπε ο κ. Φιγιόν κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης Τύπου.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ σε καταναλωτικά προϊόντα -εκτός εκείνων πρώτης ανάγκης- από το 5,5% στο 7%, με στόχο την είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ, την επιτάχυνση της επιμήκυνσης των συντάξιμων ετών στα 62 χρόνια, την εξοικονόμηση επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από περικοπές κρατικών δαπανών και τον περιορισμό των δαπανών ενοικίων για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών κατά 5%.

Στον ασφαλιστικό τομέα, η κυβέρνηση Φιγιόν σχεδιάζει να συρρικνώσει τις δαπάνες κατά 2,5% από το 2012, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα δεν θα μπορούν να αυξηθούν πέραν του 1%, ποσοστό ίσο με εκείνο της ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 250 εκατ. ευρώ θα δουν τους εταιρικούς φόρους να αυξάνονται στο 5%. Στο πολιτικό πεδίο, η επιδότηση κομμάτων και δημοτικών αρχών θα περιορισθεί κατά 5% σε σχέση με φέτος, ενώ οι δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων υποχρεούνται εφεξής να δημοσιεύουν ισολογισμούς.

Η πολιτική Σαρκοζί, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος της Γαλλίας από 5,7% του ΑΕΠ στο 4,5%, αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο, το πρώτο βήμα προς τον στόχο του ελλείμματος στο 3% το 2013. Μύδρους εξαπέλυσε, όμως, κατά των κυβερνητικών σχεδίων ο Φρανσουά Ολάντ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που χαρακτήρισε τα νέα μέτρα άδικα και αποσπασματικά.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης