Ρωσία - Κίνα: Ο... Μάο εκδικείται τον Στάλιν 70 χρόνια μετά

Όταν ο Μάο Τσε Τουνγκ επισκέφθηκε τον  Ιωσήφ Στάλιν τον χειμώνα του 1949,  ο Κινέζος ηγέτης, αντιμετωπίστηκε περίπου ως ικέτης. 

Ο Στάλιν, προτού τον δει τον αφησε να περιμένει για μέρες στην  ντάτσα του, 27 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, όπου  ταπεινωμένος, ο Μάο δεν έτυχε καν της δέουσας φιλοξενίας.

Τίποτε δεν ήταν αντάξιο ενός ηγέτη. Από την ποιότητα του ψαριού μέχρι το στρώμα που κοιμόταν

Ακολούθησαν οι πιέσεις του Στάλιν, που επέβαλε στην Κίνα την αγορά βαρέων ρωσικών όπλων με δάνειο για το οποίο το Πεκίνο θα έπρεπε να πληρώσει τόκους.

Επτά δεκαετίες αργότερα, η Κίνα παίρνει το αίμα της πίσω, όπως γράφει το Politico. Λίγο πριν εισβάλει στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο για να διακηρύξει τη φιλία «χωρίς όρια» με τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος έχει πλέον το πάνω χέρι σε αυτό το δίδυμο.

Η οικονομία  των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας είναι 10 φορές ισχυρότερη από της Ρωσίας. Το Πεκίνο αυτήν τη φορά θα παίξει καλά τα χαρτιά του στους όρους που θα θέσει για οικονομική βοήθεια.

Καθώς η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με τις κυρώσεις και το επικείμενο εμπάργκο πετρελαίου από την Ευρώπη, η Κίνα είναι ο προφανής ευεργέτης του Πούτιν.

Αλλά, ακόμη κι αν ο Σι συμμερίζεται την εχθρότητα του Πούτιν για τη Δύση και το ΝΑΤΟ,  αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σκοπό να  γίνει φιλάνθρωπος.

Το κυρίαρχο στρατηγικό μέλημα του Σι είναι η ευημερία και η ασφάλεια της Κίνας και όχι η σωτηρία της Ρωσίας. Το Πεκίνο αγοράζει μεν το πετρέλαιο που εκτρέπεται από την Ευρώπη, αλλά μόνο λόγω των εκπτώσεων που αναγκάζεται να κάνει η Ρωσία.

Επίσης, θα βοηθήσει, μόνο στο βαθμό που δεν θα υποστεί κυρώσεις και δεν θα θέσει σε κίνδυνο να εξοβελιστεί απο τις πλούσιες αγορές των ΗΠΑ και τις Ευρώπης.

Η Κίνα είναι χώρα με εμμονή στο μεγαλείο της που δεν θέλει να  αφηνει τις ταπεινώσεις αναπάντητες. Η εποχή που η Σοβιετική Ένωση ήταν ιδεολογικά —και οικονομικά— ανώτερη από την κομμουνιστική Κίνα έχει παρέλθει προ πολλού. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης