Πρόωρες εκλογές στη Σουηδία το Μάρτιο

Σε πρόωρη προσφυγή στις  κάλπες θα οδηγηθεί για πρώτη φορά εδώ και πέντε δεκαετίες η  Σουηδία (τελευταία φορά ήταν το 1958), μετά την αποτυχία ψήφισης του προϋπολογισμού. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λοβέν, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 22 Μαρτίου 2015.

«Είναι μια εντολή να αφήσουμε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μπροστά σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λεβέν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μόλις για δύο μήνες.

Η πολιτική κρίση προκλήθηκε την Τρίτη όταν το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες»  έβαλε «φρένο»  στο σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ανακοινώνοντας ότι θα υποστηρίξει αυτό του κεντροδεξιού συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, το κόμμα δεσμεύθηκε να καταψηφίσει οποιοδήποτε σχέδιο προϋπολογισμού, αν η Σουηδία δεν αλλάξει δραστικά  την πολιτική της παροχή ασύλου σε μετανάστες. 

Τελικά, το σουηδικό κοινοβούλιο καταψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, με 182 ψήφους κατά και 153 υπέρ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης