Πορτογαλία: Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες όλης της χώρας

Νέκρωσαν σήμερα οι συγκοινωνίες όλης της Πορτογαλίας, λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές, που γίνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε αντάλλαγμα για το πακέτο δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στη Λισαβόνα κανένας σταθμός δεν άνοιξε όπως ήταν προγραμματισμένα στις 6 το πρωί (τοπική ώρα) και κανένας συρμός δεν ξεκίνησε πριν από τις 10 το πρωί, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση. Τόσο στη Λισαβόνα όσο και το Πόρτο, τα λεωφορεία αναμένεται να σταματήσουν τα δρομολόγια τους από τις 10 ως τις 4, ενώ από τις 2.30 ως τις 5.30 θα διακοπούν οι ποτάμιες συγκοινωνίες.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο στο σύνολο του είναι ακινητοποιημένο καθώς το σύνολο των δρομολογίων ακυρώθηκε από την συμμετοχή στην απεργία η οποία κατά τα συνδικάτα πλησίασε το 100% και μόνο ο συρμός που συνδέει τη Λισαβόνα με την Μαδρίτη θα πραγματοποιήσει κανονικά δρομολόγια.

Η Πορτογαλία, είναι η τρίτη χώρα που δέχεται την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία και στα ήδη υπάρχοντα μέτρα λιτότητας με τις τεράστιες περικοπές που θα μείωναν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος η κεντροδεξιά κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, περιλαμβανομένης της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ.

Έτσι παρά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων υπέρ του προγράμματος δανεισμού, τα απανωτά μέτρα λιτότητας προκαλούν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από μέρους των συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων και των "αγανακτισμένων".

Διαδηλώσεις οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών αναμένεται να γίνουν το Σάββατο στη Λισαβόνα, ενώ δύο μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες έχουν καλέσει σε γενική απεργία την 24η Νοεμβρίου.

Πηγή: 
enet.gr

Δείτε επίσης