Ποινή ισοβίου καθείρξεως αντιμετωπίζει η πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων Αρόγιο

Δικαστήριο των Φιλιππίνων εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά της πρώην προέδρου της χώρας Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο η οποία αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκλογικής νοθείας, ανακοίνωσε δικαστικός υπάλληλος.

Ο δικαστής Χεσούς Μουπάς του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Πασάι στη Μανίλα διέταξε τη σύλληψη της Αρόγιο λίγες ώρες μετά την επίσημη καταγγελία της Εκλογικής Επιτροπής εις βάρος της πρώην προέδρου για εκλογική νοθεία.

Στην απόφασή του, ο δικαστής καλεί «τις αρχές της τήρησης του νόμου» να οδηγήσουν την Αρόγιο και άλλους συγκατηγορούμενους της στο δικαστήριο για να δικαστούν για εκλογική δολιοφθορά, μία κατηγορία που δεν προβλέπει την καταβολή εγγύησης και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Εις βάρος της Αρόγιο, μέλους του Κογκρέσου σήμερα, διεξάγονται έρευνες από τον Αύγουστο για νοθεία και διαφθορά την εποχή της προεδρίας της, από το 2001 ως το 2010.
 
Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εν μέσω πληροφοριών ότι η Αρόγιο και ο σύζυγός της επρόκειτο να ταξιδέψουν αργότερα σήμερα για τη Σιγκαπούρη.

Η 64χρονη πρώην πρόεδρος και ο σύζυγός της επιχείρησαν να ταξιδέψουν για τη Σιγκαπούρη την Τρίτη, αλλά εμποδίστηκαν από την υπηρεσία μετανάστευσης παρότι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τους επέτρεπε να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Αρόγιο και οι σύμμαχοί της φέρεται ότι νόθευσαν το αποτέλεσμα των εκλογών για τη Γερουσία το 2007 ώστε να ευνοηθούν υποψήφιοι που πρόσκεινταν στην ίδια.
 
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης εις βάρος και του πρώην προέδρου της εκλογικής επιτροπής Μπέντζαμιν Αμπάλος και ενός πρώην κυβερνήτη στις νότιες Φιλιππίνες, όπου φέρεται ότι η νοθεία ήταν ευρέως διαδεδομένη.

Εις βάρος του συζύγου της πρώην προέδρου δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων διαβεβαίωσε την πρώην πρόεδρο Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο ότι θα αντιμετωπιστεί με σεβασμό και αμεροληψία σε σχέση με τις εις βάρος της κατηγορίες για εκλογική νοθεία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Λέιλα ντε Λίμα δήλωσε ότι αστυνομικοί θα επιδώσουν το ένταλμα συλληψης της Αρόγιο σε νοσοκομείο όπου βρίσκεται η 64χρονη πρώην πρόεδρος.

«Θα μεταχειριστούμε την πρώην πρόεδρο με τον απόλυτο σεβασμό. Η αστυνομία δεν πρόκειται να της περάσει χειροπέδες ή να την μεταφέρει εκτός νοσοκομείου», είπε η ντε Λίμα.

«Μείνετε ήσυχοι ότι σε όλη της διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, η κυβέρνηση θα υπάρξει αμερόληπτη και θα παραχωρήσει στην κυρία Αρόγιο κάθε δικαίωμα που της επιτρέπει το σύνταγμα ως κατηγορούμενη,» πρόσθεσε.

Η Αρόγιο νοσηλεύεται από την Τρίτη όταν απαγορεύτηκε στην ίδια και στον σύζυγό της να εγκαταλείψουν τις Φιλιππίνες και να μεταβούν στη Σιγκαπούρη για να νοσηλευτεί εκεί.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης