Πλυντήριο χρήματος η HSBC στην Ελβετία σύμφωνα με έρευνα

Πάνω από 100 δισ. ευρώ κρυφών λογαριασμών πελατών της, διακινούσε η τράπεζα HSBC στην Ελβετία με σκοπό την αποφυγή καταβολής φόρων ή την διευκόλυνση διακίνησης χρήματας από παράνομες πράξεις. Το θέμα αγγίζει και την Ελλάδα αφού στη λίστα ζάμπλουτων, ηθοποιών, πολιτικών και ποδοσφαιριστών υπάρχει και το όνομα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Για την Ελλάδα τα μετρητά που είχαν κατατεθεί στην ΗSBC συνολικά ανέρχονται σε 2,5 δισ. δολάρια που αντιστοιχούν σε 2.148 πελάτες και 2.360 λογαριασμούς. Ποσοστό 41% από αυτούς τους 2.148 πελάτες έχει ελληνικό διαβατήριο ή υπηκοότητα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν έστω διάφορες δραστηριότητες με τη χώρα μας.

Τα αρχεία της HSBC, αποκαλύφθηκαν μετά από κοινή έρευνα μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης όπως ο Guardian, η Le Monde, το BBC Panorama και η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η HSBC:

- Τακτικά επέτρεπε στους πελάτες της να αποσύρουν εκατομμύρια μετρητών, συχνά σε ξένα νομίσματα περιορισμένης κυκλοφορίας και χρήσης στην Ελβετία.

-Χρησιμοποίησε τρόπους ώστε να επιτρέψει στους πλούσιους πελάτες της να αποφύγουν ευρωπαϊκούς φόρους.

- Συνεννοήθηκε με πελάτες της να αποκρύψει για λογαριασμό τους αδήλωτους «μαύρους» λογαριασμούς τους από τις εγχώριες φορολογικές αρχές.

-Άνοιγε και διατηρούσε λογαριασμούς σε διεθνείς εγκληματίες, διεφθαρμένους επιχειρηματίες και άλλα άτομα "υψηλού κινδύνου" για τις διεθνείς διωκτικές αρχές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης