Ο Τατάρ θέλει δυο χωριστά κράτη στην Κύπρο

Γράφει η γερμανική FAZ: «Ο Τατάρ, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960, είναι γνωστός ως πολιτικός που αναζητά στενούς δεσμούς με την Τουρκία και δεν σκέφτεται ιδιαίτερα πολλές, νέες διαπραγματεύσεις για την ‘επανένωση του νησιού’».

Η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό τον καθιστά «δεξιό εθνικιστή» ή «σκληροπυρηνικό» και παραθέτει απόσπασμα από συνέντευξη του Τατάρ το 2013 στην FAZ όταν ήταν υπ. Οικονομικών. Εκεί είχε ασκήσει «προσεκτική κριτική» στην Τουρκία, διαψεύδοντας ότι συνολικά η διοίκηση των Τουρκοκυπρίων χρηματοδοτείται από τους Τούρκους φορολογούμενους – βέβαια είχε παραδεχθεί ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού προερχόταν από την Τουρκία.

Σε άλλο σημείο η FAZ παρατηρεί: «Από την άποψη των Ελληνοκυπρίων και ορισμένων δυτικών ΜΜΕ, ο Τατάρ είναι προφανώς ‘σκληροπυρηνικός’ κυρίως επειδή βλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν ελάχιστες πιθανότητες και αντ ‘αυτού προτείνει λύση δύο κρατών.

Μια ματιά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για μια ‘επανένωση’, η οποία έχει επανειλημμένα αποτύχει επί δεκαετίες, δείχνει ότι ο Τατάρ έχει βάσιμους λόγους να είναι σκεπτικιστής (…) Και επίσης ήταν οι Ελληνοκύπριοι που το 2004 απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία το λεγόμενο σχέδιο Ανάν (…)- ενώ οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ. (…)

Ο Τατάρ το λαμβάνει υπόψιν. Με την εκλογική του νίκη η απόσταση από την ουτοπία ενός επανενωμένου νησιωτικού κράτους με δύο λαούς έχει απλώς μεγαλώσει περισσότερο από ό,τι πριν».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης