Ο Ερντογάν χάνει τον έλεγχο στην Τουρκία - Βια στη θέση της Δημοκρατίας

Η πολύ εξουσία βλάπτει σοβαρά την... Δημοκρατία. Στην Τουρκία, το νέο ολοκληρωτικό καθεστώς της που έστησε ο Ερντογάν- το κυβερνητικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) - έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή για πρώτη φορά από το 2002, όταν ανήλθε στην εξουσία.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να ακυρώσει ουσιαστικά τις εκλογές και προκήρυξε νέες για την ερχόμενη Κυριακή 1η Νοεμβρίου, πιέζοντας με κάθε τρόπο να ξαναπάρει την πλειοψηφία. Στην προσπάθειά του αυτή υπάρχει δυστυχώς και βία και στόχοι.
Πρώτος στόχος οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο κέντρο της κυβερνητικής οργής. Στις 6 και στις 8 Σεπτεμβρίου τα γραφεία και τα τυπογραφεία της μεγαλύτερης τουρκικής εφημερίδας, της «Hurriyet»,  πετροβολήθηκαν από εκατοντάδες ροπαλοφόρους οπαδούς του Ερντογάν.
Ενα βίντεο δείχνει ανάμεσά τους τον βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος Αμπντουραχίμ Μποϊονουκαλίν να απειλεί την ιδιοκτησία της εφημερίδας ότι ο Ερντογάν «θα τη στείλει στον διάβολο» καθώς θα έχει απόλυτη εξουσία «οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών».
Ένα άλλο βίντεο δείχνει τον βουλευτή να λέει στον όχλο που επιτέθηκε στη «Hurriyet» ότι πρέπει «να ξεπαστρέψουμε» τον αρθρογράφο Αχμέτ Χακάν και τον αρχισυντάκτη Σεντάτ Εργκίν της εφημερίδας. «Δεν τους δείραμε ποτέ. Ηταν λάθος μας που δεν τους δώσαμε ένα γερό ξύλο ως σήμερα. Πρέπει να τους τσακίσουμε». 
Πράγματι την περασμένη εβδομάδα τέσσερις άνδρες, από τους οποίους οι τρεις είναι μέλη του ΑΚ, έπεσαν πάνω στον Χακάν και τον χτύπησαν άγρια. Ο αρθρογράφος, ο οποίος έχει 3,6 εκατ. αναγνώστες στο Twitter του, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε για τραύματα στο πρόσωπο και για σπασμένα πλευρά.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης