Ο Ερντογάν θέλει αυτοδυναμία για να αλλάξει το Σύνταγμα υπέρ του

Οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία γίνονται μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και αδιανόητου αυταρχισμού. Ο Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που ελέγχει, απώλεσε την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, παρότι πριν από 5 μήνες αναδείχθηκε πρώτο με το 40,9% των ψήφων.

Στη συνέχεια οδήγησε και πάλι την ΄χωρα σε εκλογές εκβιάζοντας με κάθε τρόπο για αυτοδυναμία. Αν όμως δεν την πάρει τότε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας δεν θα μπορέσει να νομοθετήσει την καθιέρωση ισχυρού προεδρικού συστήματος μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, και θα περιοριστεί σε συμβολικά καθήκοντα.

Καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια Ερντογά είναι το Κουρδικό κόμμα. που έχει στο παρελθόν επιβραβεύσει τον Ερντογάν (όταν έβαλε στα σχολεία την κουεδική γλώσσα, άλλαξε την Δικαιοσύνη κ.α.). Τώρα όμως είναι απέναντι αφού πιστεύουν ότι ο Ερντογάν βοηθά τους τζιχαντιστές.

Πριν 5 μήνες στις εκλογές το Κουρδικό κόμμα πήρε 13% (με όριο εισόδου στην Βουλή το 10%).  Αν σήμερα το HDP καταφέρει εκ νέου να περάσει το ελάχιστο όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (10%), θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλίσει ο Ερντογάν την αυτοδυναμία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης