Ο Εμφύλιος στην Συρία "βολεύει" την Δύση (δεν θέλει νικητή)

Είναι κοινό μυστικό ότι τον εμφύλιο στη Συρία τον συντηρεί η Δύση χωρίς ωστόσο να θέλει... νικητή. Αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί καλύτερα δεδομένου ότι όποιος νικήσει θα αλλάξει το γεωπολιτικό status της περιοχής. Φυσικά ο εμφύλιος μετρά ήδη 120.000 νεκρούς και 2,5 εκατ. πρόσφυγες αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια...

Τώρα έγινε γνωστό ότι η Βρετανία σχεδίαζε να εκπαιδεύσει και να εφοδιάσει με όπλα περίπου 100.000 αντάρτες που θα μάχονταν κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Τελικά το σχέδιο δεν προχώρησε, καθώς κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο.

Σύμφωνα με το BBC, το απόρρητο σχέδιο «απόσπαση, εξοπλισμός, εκπαίδευση», που είχε υποβληθεί δύο χρόνια νωρίτερα, είχε προτείνει ο στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο οποίος ήταν την περίοδο εκείνη επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την απόρρητη αυτή πρωτοβουλία εξέταζαν τόσο ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, όσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, αναφέρει το BBC επικαλούμενο πηγές.

Η πρόταση του Ρίτσαρντς σύστηνε την εκπαίδευση «ενός σημαντικού στρατού» Σύρων ανταρτών σε βάσεις στην Τουρκία και την Ιορδανία.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης