Ομπάμα: Θα νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτο

Την πολιτική του κατά του Ισλαμικού Κράτους, στη σκιά των τζιχανιστικών επιθέσεων σε Παρίσι και Καλιφόρνια, υπερασπίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου για τη χρονιά που φεύγει.

Μετά την συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα αναχωρεί κάθε χρόνο για διακοπές στη Χαβάι. Φέτος, στη διαδρομή για το Οάχου, ο αμερικανός πρόεδρος θα κάνει στάση στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, όπου το ζεύγος των ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων σκότωσε 14 άτομα πριν από λίγες ημέρες.

Ο Ομπάμα μίλησε για νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους μνημονεύοντας τις αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία, για τις οποίες είπε ότι πλήττουν την οργάνωση πιο δυνατά από ποτέ. Δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη μάχη μέχρι να εξολοθρευτούν οι ηγέτες του. Το ISIS έχει χάσει το 40% των εδαφών που κρατούσε στο Ιράκ και χάνει εδάφη και στη Συρία, είπε.

Δεν παρέλειψε και την αιχμή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας πως είχε ρποβλέψει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν θα άλλαζαν τους συσχετισμούς μεταξύ του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα Ασαντ και των αντιπάλων του.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα ενώπιον των περισσότερων πολιτών στην χώρα του και πρέπει να αποσυρθεί, προκειμένου να υπάρξει ελπίδα για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα.

«Νομίζω ότι ο Άσαντ θα πρέπει να αποχωρήσει, προκειμένου η χώρα του να βάλει ένα τέλος στην αιματοχυσία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά χωρίς φανατισμό και δόγματα» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Άσαντ «έχει απολέσει τη νομιμότητά του ενώπιον της μεγάλης πλειονότητας της χώρας» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ζήτησε από τους Αμερικανούς να επαγρυπνούν, ενώ προσπάθησε να τους καθησυχάσει επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους με το να «συνθλίβει» την καρδιά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο εξωτερικό.

«Συνθλίβοντας την καρδιά του Ισλαμικού Κράτους, τον πυρήνα του στη Συρία και το Ιράκ, θα το δυσκολέψουμε να διοχετεύσει τον τρόμο και την προπαγάνδα του στον υπόλοιπο κόσμο. Την ίδια στιγμή πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση εδώ στην πατρίδα» τόνισε.

«Όλοι εμείς μπορούμε να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί με το να παραμείνουμε σε επιφυλακή, με το να μιλήσουμε εάν δούμε κάτι ύποπτο, με το να μην μας τρομοκρατήσουν και με το να παραμείνουμε ενωμένοι ως μια αμερικανική οικογένεια» υπογράμμισε.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο λέγοντας ότι στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς της θητείας του θα συνεχίσει την προσπάθεια για το κλείσιμό του, καθώς -όπως είπε- αποτελεί «μαγνήτη» για τους τζιχαντιστές και αφορμή για στρατολόγηση από όλο τον κόσμο.

Ο πληθυσμός των κρατουμένων θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 100 άτομα στις αρχές του 2016, είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει χρήση των εκτελεστικών αρμοδιότητών του για να αδειάσει το στρατόπεδο εντελώς, αλλά θα προσπαθήσει να φτάσει σε έναν συμβιβασμό με το Κογκρέσο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης