Οι ύποπτες επενδύσεις του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ

Σε μεγάλες αγορές ακινήτων προέβησαν ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, δημιουργός της FTX, της χρεοκοπημένης πλατφόρμας συναλλαγών σε ψηφιακά νομίσματα, καθώς και οι γονείς του και ανώτερα στελέχη της εταιρείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι προαναφερθέντες αγόρασαν τουλάχιστον 19 ακίνητα αξίας σχεδόν 121 εκατ. δολαρίων στις Μπαχάμες τα τελευταία δύο χρόνια, όπως δείχνουν τα επίσημα αρχεία του υποθηκοφυλακείου της χώρας. Υπενθυμίζεται πως στις Μπαχάμες έχει την έδρα της η πτωχευμένη εταιρεία – ανταλλακτήριο κρυπτογραφημένων νομισμάτων.

Εν τω μεταξύ, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αγορές της FTX ήταν πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων επτά συνιδιοκτησιών σε ένα ακριβό θέρετρο, ονόματι Αλμπανι, αντί τιμήματος το οποίο φθάνει τα περίπου 72 εκατ. δολάρια.

Οι τίτλοι δείχνουν ότι αυτά τα ακίνητα, που αγοράστηκαν από μονάδα της FTX, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως «κατοικία για το βασικό προσωπικό» της εταιρείας. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιος έμενε στα διαμερίσματα αυτά.

Τα έγγραφα για ένα άλλο σπίτι με πρόσβαση στην παραλία στον κόλπο Ολντ Φορτ –μια περιφραγμένη κοινότητα που κάποτε φιλοξενούσε βρετανικό αποικιακό οχυρό χτισμένο στα 1700 ως προστασία έναντι των πειρατικών επιδρομών– έχουν τους γονείς του επιχειρηματία, δηλαδή τους καθηγητές Νομικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζόζεφ Μπάνκμαν και Μπάρμπαρα Φράιντ ως υπογράφοντες.

Το ακίνητο, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα με ημερομηνία 15 Ιουνίου, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως «εξοχική κατοικία». Οταν το πρακτορείο Reuters απηύθυνε ερώτημα σε εκπρόσωπό τους σχετικά με τον λόγο που αποφάσισαν να κάνουν την αγορά αυτή και με τον τρόπο εξόφλησης είτε σε μετρητά με υποθήκη είτε από τρίτο μέρος, όπως η FTX, απλώς απάντησε ότι οι Μπάνκμαν και Φράιντ προσπαθούσαν να επιστρέψουν το ακίνητο στην FTX.

«Πριν από τη διαδικασία της πτώχευσης οι ανωτέρω επιδίωκαν να επιστρέψουν τον τίτλο ιδιοκτησίας στην εταιρεία, αναμένοντας περαιτέρω οδηγίες», τόνισε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν και είναι γνωστό ότι η FTX και οι διευθυντές της αγόρασαν ακίνητα στις Μπαχάμες, όπου ίδρυσε τα κεντρικά της γραφεία τον Σεπτέμβριο του 2021, τα αρχεία του υποθηκοφυλακείου φανερώνουν για πρώτη φορά τη φρενίτιδα των αγορών και τη στοχευμένη χρήση των ακινήτων.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο ιδρυτής της FTX, Μπάνκμαν Φράιντ, είπε ότι ζούσε σε ένα σπίτι με άλλους εννέα συναδέλφους του. Επίσης, τόνισε ότι για τους υπαλλήλους του παρείχε δωρεάν γεύματα και μια «εσωτερική υπηρεσία μετακινήσεων, που μοιάζει με την Uber» σε όλο το νησί.

Η κατάρρευση του FTX, ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτογραφημένων νομισμάτων στον κόσμο, έχει αφήσει περίπου 1 εκατομμύριο πιστωτές αντιμέτωπους με ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Reuters είχε επισημάνει ότι ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ χρησιμοποίησε κρυφά 10 δισ. δολάρια από κατατεθειμένα κεφάλαια πελατών του για να χρηματοδοτήσει την εμπορική του δραστηριότητα και ότι τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια από αυτές τις καταθέσεις είχαν εξανεμιστεί.

Στο δικαστήριο, που ασχολείται με την πτώχευση στο Ντέλαγουερ, ο νέος επικεφαλής της FTX, Τζον Ρέι, είπε ότι διαπίστωσε πως εταιρικά κεφάλαια της πρώτης χρησιμοποιήθηκαν για την «αγορά κατοικιών και άλλων προσωπικών αντικειμένων για υπαλλήλους και συμβούλους».

Κατά την ακροαματική διαδικασία δικηγόρος, που εκπροσωπεί την FTX, δήλωσε ότι σημαντικό ποσό από τα περιουσιακά της στοιχεία είτε λείπει είτε έχει κλαπεί.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης