Οι πολίτες του Τόκιο βρήκαν και παρέδωσαν χαμένα μετρητά ύψους 28 εκατ. ευρώ το 2022

Οι κάτοικοι του Τόκιο, συνεπείς στο εθνικό χαρακτηριστικό της τιμιότητας, βρήκαν και παρέδωσαν συνολικά 3,99 δισεκατομμύρια γιεν (περί τα 28 εκατ. ευρώ) χαμένα χρήματα στην αστυνομία το 2022, κατά μέσον όρο πάνω από 76.000 ευρώ ημερησίως. 

Σύμφωνα με την εθνική αστυνομία, το ποσό αυτό ξεπέρασε το ιστορικό ρεκόρ του 2019 (όταν το ποσό των απολεσθέντων μετρητών που είχαν παραδοθεί τα αστυνομικά τμήματα της ιαπωνικής πρωτεύουσας είχε φτάσει τα 3,84 δισ. γιεν).

Το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας επέστρεψε περίπου 3 δισ. γιεν στους ανθρώπους που τα έχασαν, ενώ συνολικά 480 εκατ. γιεν, τα οποία δε διεκδίκησε κανείς και δε βρέθηκε ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους, δόθηκαν εν είδει ανταμοιβής σε όσους τα βρήκαν. 

Στην αστυνομία παραδόθηκαν επίσης εντός 2022 3,43 εκατομμύρια αντικείμενα, εξ αυτών

  • 730.000 διπλώματα οδήγησης, ταυτότητες κι άλλα ανάλογα έγγραφα
  • 390.000 κάρτες επιβατών και επαναφορτιζόμενες κάρτες δημόσιων συγκοινωνιών
  • 300.000 γάντια και είδη ρουχισμού και
  • 300.000 πορτοφόλια

Όπως προβλέπει ο ανάλογος νόμος, όποιος βρει χρήματα άλλου, πρέπει να τα παραδόσει στην αστυνομία – αν και έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει χρηματικό έπαθλο μεταξύ 5-20%, αν επιστραφούν στον νόμιμο κάτοχό τους. 

Αν τα χρήματα παραμείνουν στα αζήτητα μετά το πέρας των τριών μηνών, το ποσό στο σύνολό του αποδίδεται σ’αυτόν που το βρήκε και το παρέδωσε. Αν ούτε αυτός που το παρέδωσε, δεν το διεκδικήσει μετά από επιπλέον δύο μήνες (συνολικά πέντε), τότε περνά στην ιδιοκτησία της τοπικής κυβέρνησης. 

Η αστυνομία εκτιμά πως η αύξηση των απολεσθέντων μετρητών υποδεικνύει πως η πανδημία κορωνοϊού οδεύει στο τέλος της. 

«Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ανθρώπων που κυκλοφορούν μετά τη δραστική χαλάρωση των μέτρων συνοριακών ελέγχων, και της επανέναρξης των κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων» ανέφερε αξιωματούχος στην εφημερίδα Mainichi Shimbun

Πηγή: Guardian 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης