Οι "ευλογημένες" χώρες του πετρελαίου τώρα υποφέρουν

Την ώρα που οι απανταχού πολίτες στον πλανήτη απολαμβάνουν χαμηλές τιμές όταν βάζουν καύσιμα στα αυτοκίνητά τους, ολόκληρες χώρες που ήσαν ευλογημένες γιατί είχαν πετρέλαιο στο υπέδαφός τους οδηγούνται σε μακροχρόνια κρίση, με σοβαρές συνέπειες.

Η Σαουδική Αραβία, κατέφυγε στις αγορές για να δανειστεί 10 δισ. δολάρια καθώς τα πετροδολάρια στα βασιλικά θησαυροφυλάκια φαίνεται πως λιγόστεψαν αισθητά. Πρόκειται για έναν δανεισμό πενταετούς διάρκειας από διεθνείς πιστωτές, κάτι που έχει να κάνει η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο από το μακρινό...1991! Ουδέποτε τα χρόνια που μεσολάβησαν χρειάστηκε να καταφύγει σε εξωτερικό δανεισμό!

Την ίδια ώρα το Ιράν, βιάζεται να εκμεταλλευθεί την άρση του εμπάργκο της Δύσης και να αυξήσει την παραγωγή του για να ξανακερδίσει το μερίδιο που είχε χάσει στην αγορά εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Στο μεταξύ και η Σαουδική Αραβία, δεν μειώνει (ούτε καν παγώνει) μονομερώς την παραγωγή της για να μη χάσει και αυτή μερίδιο στην αγορά, άρασ οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλές.

Το ρούβλι λίγες ώρες μετά το φιάσκο της Ντόχα έχανε ήδη 3% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Στο Κουβέιτ, οι εργαζόμενοι στην πετρελαϊκή βιομηχανία απεργούν λόγω μείωσης των αποδοχών τους.

Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την παρατεταμένη περίοδο φθηνού πετρελαίου - τον Ιούνιο συμπληρώνονται δύο χρόνια από το ξεκίνημα της κατρακύλας που έριξε τις τιμές έως και 75% - είναι οι μικροί παραγωγοί.

Μικρές και φτωχές οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου, όπως είναι οι οικονομίες της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ στη Λατινική Αμερική, ή οι οικονομίες της Νιγηρίας, της Γκαμπόν και της Ανγκόλας στην Αφρική - ήδη η κυβέρνηση της Ανγκόλας μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει στο ΔΝΤ,

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης