Οικονομικοί γύπες εξακολουθούν να κυνηγούν την Αργεντινή

Η Αργεντινή, δεν μπορεί να πληρώσει ένα ποσό μόλις 1,7 δισ. δολαρίων από ομόλογά της γιατί τότε δεν θα ισχύει το "κούρεμα" που έχουν δεχθεί άλλοι ομολογιούχοι, για πολύ μεγαλύτερα ποσά. Έτσι έχει μπλοκαριστεί.

Το τελευταίο επισόδειο στο εν λόγω σίριαλ είναι τα εν λόγω Hedge funds, να στρέφονται εναντίον των τραπεζών αναδόχων στην τελευταία έκδοση ομολόγων του Μπουένος Αϊρες και συγκεκριμένα κατά της Deutsche Bank.

Αυτά τα hedge funds βρίσκονται σε παρατεταμένη νομική διαμάχη με την Αργεντινή από την πτώχευσή της το 2001. Δεν έχουν συναινέσει στο «κούρεμα» των ομολόγων τους στις δύο αναδιαρθρώσεις του αργεντίνικου χρέους το 2005 και το 2010 και διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο.

Στόχος τους στη νέα αυτή φάση της διαμάχης είναι να ελαχιστοποιήσουν τις δυνατότητες της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από αγορές εκτός της εγχώριας ώστε να την εξαναγκάσουν να καταβάλει τα 1,7 δισ. δολάρια στα οποία ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων τους.

Μολονότι έχουν αγοράσει αυτά τα ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές όταν η χώρα τελούσε υπό πτώχευση, έχουν τη στήριξη του αρμόδιου αμερικανικού δικαστηρίου που έχει καλέσει την Αργεντινή να αποπληρώνει τα funds στην ονομαστική τους αξία και όσο δεν το κάνει την εμποδίζει να αποπληρώσει όσους ομολογιούχους της έχουν συναινέσει σε «κούρεμα» των δικών τους ομολόγων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης