ΝΑΤΟ: «Πράσινο φως» Ερντογάν στη Φινλανδία

Τη συγκατάθεσή του για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε χθες, με καθυστέρηση 10 μηνών, ο Ταγίπ Ερντογάν, διατηρώντας ωστόσο το τουρκικό βέτο αναφορικά με τη Σουηδία, η οποία είχε καταθέσει ταυτόχρονα με τη γειτονική της χώρα αίτηση ένταξης στη Συμμαχία.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «βάσει της προόδου που σημειώθηκε στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία επικύρωσης στο κοινοβούλιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στο πρωτόκολλο συνεννόησης που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούνιο τα δύο σκανδιναβικά κράτη με την Τουρκία για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της για τη δίωξη της «τρομοκρατίας».

Σε αντιδιαστολή με τη Φινλανδία, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Σουηδία «άνοιξε την αγκαλιά της στους τρομοκράτες» και ότι η μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη συμπεριφορά της.

Περίπου την ίδια ώρα με τις δηλώσεις Ερντογάν, η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας, Fidesz, έκανε γνωστό ότι το αίτημα ένταξης των δύο χωρών θα τεθεί προς ψήφιση στις 31 Μαρτίου. Ουγγαρία και Τουρκία είναι οι μόνες από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης