Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την Πέμπτη το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για τις κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της καθολικής ασφάλισης υγείας.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η δεύτερη σε διάστημα τριών ετών που απορρίπτει προκλήσεις των Ρεπουμπλικανών, συνιστά επί της ουσίας μία μεγάλη νίκη για την κυβέρνηση Ομπάμα.
Με ψήφους 6-3, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις θα είναι διαθέσιμες και στις 50 πολιτείες.
«Η σημερινή απόφαση αποτελεί νίκη για κάθε σκληρά εργαζόμενο Αμερικανό. Πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή υγειονομική κάλυψη αποτελεί δικαίωμα, όχι προνόμιο» έγραψε ο Ομπάμα στο Twitter.
Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο νόμος ήρθε για να μείνει. «Εξαιτίας αυτού του νόμου και εξαιτίας αυτής της απόφασης (του Ανωτάτου Δικαστηρίου), εκατομμύρια Αμερικανοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν» οικονομική βοήθεια για την ασφάλιση υγείας.
«Δεν πρόκειται πλέον για κάτι αφηρημένο, δεν πρόκειται για μία πολιτική συζήτηση. Είναι πραγματικότητα, μπορούμε να δούμε πως δουλεύει. Ο νόμος δουλεύει ακριβώς όπως θα έπρεπε. Κατά πολλούς τρόπους δουλεύει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν» σημείωσε.
Ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων είπε: «Το Obamacare [...] αυξάνει το κόστος της παροχής υγείας για εκατομμύρια Αμερικανούς. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα συνεχίσουν να ακούνε τις αμερικανικές οικογένειες και εργάζονται για να τις προστατεύσουν από τις συνέπειες του Obamacare». Παράλληλα, είπε ότι το κόμμα θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανάκλησης του νόμου και αντικατάστασής του με άλλες λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ηλικιωμένων, των μικροεπιχειρήσεων και των οικογενειών της μεσαίας τάξης.
Η Νάνσι Πελόζι, ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας «γελοίους» όσους αντιδρούν στο Obamacare.
Την απόφαση χαιρέτισε και η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, η οποία δήλωσε ότι ο νόμος «δουλεύει» αν και πρόσθεσε ότι «δεν είναι τέλειος».