Μαύρη Θάλασσα: Σε τροχιά κλιμάκωσης οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Παγκόσμιο συναγερμό σήμανε χθες ξαφνικά η πληροφορία πως ένα μη επανδρωμένο όχημα (UAV) αμερικανικών συμφερόντων κατέπεσε εξαιτίας ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που το κατέρριψε, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος επέφερε ζημιά στην προπέλα του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper, με βάση τα όσα έκανε γνωστά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο υπερδυνάμεις ακουμπούν κυριολεκτικά «σώμα με σώμα» μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ανήμερα της υπογραφής στα πλαίσια της AUKUS, της συμφωνίας των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας για την παραγγελία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από πλευράς της τελευταίας, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν άρδην την προβολή ισχύος στον Ινδο – Ειρηνικό.

Για την ιστορία, τόσο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper, όσο και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πετούσαν πάνω από διεθνή ύδατα και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα χθες, όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε σκόπιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος και έριξε καύσιμα πάνω του πολλές φορές, όπως ανέφεραν πηγές της αμερικανικής - ευρωπαϊκής διοίκησης.

Ακολούθως, το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος χτύπησε την προπέλα του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ωθώντας τις αμερικανικές δυνάμεις να κατεβάσουν το MQ-9 στα διεθνή ύδατα. Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ ανέφερε χθες πως το ρωσικό αεροσκάφος πέταξε «στην περιοχή» του drone για 30 έως 40 λεπτά, πριν συγκρουστεί λίγο μετά τις 7 το πρωί, ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε μετά το συμβάν ο Στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας James B. Hecker, διοικητής των Η.Π.Α. Air Forces Europe και Air Forces Africa. «Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών», όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης