Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος να συγκρούεται με drone των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Το περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που καταδεινύουν την ψυχρότητα που επικρατεί ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα, καταγράφηκε κοντά στην Κριμαία, κομβικής σημασίας περιοχή. Οι ΗΠΑ εκφράζοντας αμέσως την ενόχλησή τους, μίλησαν για απόπειρα αναχαίτισης από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου κι έκαναν, μάλιστα, λόγο για «μη αποδεκτή συμπεριφορά» από ρωσικής πλευράς. 

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας στο Fox News, ένα ρωσικό Su-27 συγκρούστηκε με μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper.

Το επεισόδιο καταγράφηκε πάνω από τα διεθνή ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρο.

Τη στιγμή της σύγρουσης πετούσαν στον διεθνή χώρο δύο ρωσικά μαχητικά. 

Ζημιά υπέστη η προπέλα του drone που τελικά προσγειώθηκε δυτικά της Κριμαίας.

Το ρωσικό Su-27 κατευθύνθηκε, επίσης, προς την Κριμαία όπου και προσγειώθηκε μετά το συμβάν.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το drone πραγματοποιούσε επιχείρηση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο, όταν δύο ρωσικά μαχητικά προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν.

Οι ΗΠΑ, στη συνέχεια, χαρακτήρισαν «επικίνδυνη» και «μη επαγγελματική» την κίνηση από τους Ρώσους.

«Στις 7:03 π.μ., ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει επικινδυνότητα και αντιεπαγγελματισμό», ανέφερε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι μαζί με τους συμμάχους θα συνεχίσουν τις ασκήσεις πάνω από την περοιοχή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης