Μακράν πρώτη στον κόσμο η Τουρκία στη λογοκρισία του Twitter

Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στο Twitter πέντε φορές περισσότερα αιτήματα «απόσυρσης περιεχομένου» από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία υπέβαλε 477 αιτήματα απόσυρσης περιεχομένου το διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου, αυξημένα κατά 150% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ακολουθούν η Ρωσία και η Γερμανία, με 91 και 43 αιτήματα αντίστοιχα.

Συνολικά, τα αιτήματα που έχουν καταθέσει κυβερνήσεις για την απόσυρση κάθε είδους υλικού που έχει αναρτηθεί έχουν αυξηθεί κατά 40%.

Τα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης επικεντρώνονται σε γενικές γραμμές σε κατηγορίες παραβίασης προσωπικών δεδομένων και δυσφήμισης πολιτών ή κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η Τουρκία είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του Twitter και του YouTube κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εν όψει των περιφερειακών εκλογών τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από τη διαρροή ηχητικών ντοκουμέντων που υποτίθεται υπεδείκνυαν τη διαφθορά που επικρατούσε στο περιβάλλον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η απόφαση είχε προκαλέσει δημόσια κατακραυγή και σωρεία αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα.

«Υποβάλαμε εφέσεις για το 70% και πλέον των αποφάσεων των τουρκικών δικαστηρίων που λάβαμε κερδίζοντας περίπου το 5% των εφέσεων», διευκρίνισε το Twitter, προσθέτοντας ότι η εκδίκαση άλλου ενός περίπου 15% των ενστάσεων που υποβλήθηκαν εκκρεμεί.

Το Twitter γνωστοποίησε ότι συμμορφώθηκε με το 13% των αιτημάτων της Ρωσίας, τονίζοντας ωστόσο ότι απέρριψε πολλά αιτήματα να «φιμώσει» φωνές που επικρίνουν το Κρεμλίνο. Τα αιτήματα που κατέθεσε η Γερμανία, που αφορούσαν κυρίως φερόμενα εγκλήματα μίσους, ικανοποιήθηκαν κατά το ένα τρίτο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης