Κερδισμένος ο Ραχόι αν γίνουν πάλι εκλογές στην Ισπανία

Oι Ισπανοί στέλνουν μηνύματα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη δημοσκόπηση που παρουσιάζει η El Pais.

Μόλις ένα 63% των ερωτηθέντων λέει ότι θα πήγαινε να ψηφίσει για τρίτη φορά σε έναν χρόνο (όπως αναμένεται να συμβεί), ποσοστό που αποτελεί -εφόσον επιβεβαιωθεί- ιστορικό χαμηλό για την μεταπολιτευτική Ισπανία.

Το 71% δεν θέλει εκλογές, ενώ το 58% θεωρεί υπεύθυνους για το αδιέξοδο τους πολιτικούς γενικά. Είναι πάντως, χαρακτηριστικό ότι το 42% των ψηφοφόρων των Podemos δεν λέει «όχι» σε νέα εκλογική αναμέτρηση, ίσως γιατί εκτιμά ότι μπορεί η τρίτη κάλπη να δώσει αυτό που δεν πέτυχε η δεύτερη: να προσπεράσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και να μείνουν εκείνοι δεύτεροι πίσω από τον Ραχόι.

Οι πλέον πιστοί στο ραντεβού τους με τε εκλογικά κέντρα είναι οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ΡΡ να κινείται πλέον ακόμα ψηλότερα στην πρόθεση ψήφου, αγγίζοντας το 35% (έναντι 33%).

Το ποσοστό αυτό είναι και πάλι μακριά από την αυτοδυναμία, όμως θα έδινε επιπλέον έδρες στις 137 που κατέχει σήμερα, ενδεχομένως να διευκόλυνε το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ συνεχίζουν την κατρακύλα. Από το 22,7%, του Ιουνίου το οποίο πανηγυρίστηκε επειδή κράτησαν τη δεύτερη θέση, θα έπεφταν στο 21,3%.

Οι Podemos ακολουθούν με 21,1%. Στάσιμοι οι Ciudadanos, παρά το γεγονός ότι ο νεαρός πρόεδρός τους Άλμπερτ Ριβέρα είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Οι ψηφοφόροι τον αγαπούν, αλλά δεν τον ψηφίζουν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης