Καταχρεωμένοι στις Τράπεζες οι αμερικάνοι φοιτητές

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Παιδεία βιώνει μια καταστροφική μεταβολή : Από την άσκηση του πνεύματος έχει αφοσιωθεί στην εκπαίδευση περί την κερδοσκοπία με κάθε μορφής δράση. Μια κερδοσκοπία που ξεκινά από τα χρόνια της φοίτητης των νέων.

Για παράδειγμα, το χρέος των φοιτητών στις ΗΠΑ από τα σπουδαστικά δάνεια, υπερβαίνει το ένα τρισ. δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από τα δάνεια των πιστωτικών καρτών.

Τελευταία μλαιστα αυξάνονται οι αιτήσεις για τη διαγραφή μέρους των φοιτητικών δανείων λόγω αδυναμίας (το προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία). Το φαινόμενο προβληματίζει το υπουργείο Παιδείας αφού οι τάσεις αυτές υποδεικνύουν ότι το κόστος της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα υψηλό. 

Την τελευταία 20ετία, το κόστος της εκπαίδευσης έχει αυξηθεί κατά 50%. Η διαθεσιμότητα των φοιτητικών δανείων από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχει, στο μεταξύ, μετατοπίσει το οικονομικό βάρος της ανώτατης παιδείας από τους γονείς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μια κριτική που ασκείται σήμερα εις βάρος του ομοσπονδιακού κράτους είναι ότι αποκομίζει και κέρδος από το σημερινό καθεστώς των φοιτητικών δανείων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης