Ιταλία: Σαράντα χιλιάδες μετανάστες έφθασαν στις ακτές το πρώτο πεντάμηνο του 2014

Σχεδόν 40.000 μετανάστες έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας τους πρώτους πέντε μήνες του 2014, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο κατά τη συνάντησή του με στελέχη της επιτροπής Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του 2013 στην Ιταλία είχαν φθάσει συνολικά 43.000 μετανάστες. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει ξεπεραστεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2014, διευκρίνισε ο Αλφάνο.

«Όσον αφορά την εκτίμηση για τις αφίξεις το 2014 πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά η μεταναστευτική πίεση είναι πολύ ισχυρή και η τάση είναι ανοδική» επισήμανε.

Η πλειονότητα των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία «ζητούν την προστασία μας και έχουμε την υποχρέωση να τους υποδεχόμαστε, αλλά η υποχρέωση αυτή είναι ευρωπαϊκή, όχι μόνο ιταλική» σημείωσε ο υπουργός.

Ο Αλφάνο επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνάμεις που έχει αναπτύξει η FRONTEX, η υπηρεσία η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό και τη συνεργασία σε ό,τι αφορά τη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και να μεταφερθεί η έδρα της από την Πολωνία, όπου βρίσκεται σήμερα, στην Ιταλία.

Το ζήτημα της μετανάστευσης «θα είναι ένα από τα θέματα [προτεραιότητας] του δικού μας εξαμήνου στην ευρωπαϊκή προεδρία, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» να ληφθούν μέτρα για το πρόβλημα, επέμεινε ο υπουργός.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης