Η Google σκέπτεται να αποβάλλει τους χρήστες του Ισλαμικού Κράτους

Η Google εισέρχεται για πρώτη φορά σε μια παγκόσμια υπόθεση που ξεφεύγει από το δικαίωμα στην ενημέρωση και αφορά μια μορφή "επιτρεπτής λογοκρισίας" που κρίνεται αναγκαία για το κοινωνικό σύνολο.

Υπάρχει η σκέψη λοιπόν να μην επιτρέπεται στα μέλη του Ισλαμικού Κράτους  να δημοσιοποιούν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, το οποίο συνήθως εμπεριέχει φοβερές βαρβαρότητες, φόνους εκτελέσεις ακόμα και παιδιών κ.α. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη δηλώσεις του «διευθυντή ιδεών» της Google, Τζάρεντ Κόεν.

Ο Τζάρεντ Κόεν δήλωσε ότι η προπαγάνδα των τρομοκρατών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διάδοση πληροφοριών στο Internet. 

Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει χρησιμοποιήσει για όφελός του εργαλεία και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί σε δυτικές χώρες, κάτι που έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook και το Twitter.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian, φαίνεται οι εταιρείες αυτές θέλουν να προσφέρουν ένα περιβάλλον ελευθερίας του λόγου, κάτι που όμως έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την επιδίωξη για καταστολή της τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει επιτύχει με τη δημιουργία πληθώρας λογαριασμών στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης -συγκριτικά με τα μέλη της-, να δίνει την εντύπωση ότι ο αριθμός των οπαδών του ολοένα και αυξάνεται. Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διαγράφουν τους λογαριασμούς που έχουν ή ανοίγουν τα μέλη του ΙΚ, προκειμένου να αποτραπεί η επαφή τους με το ανοιχτό Διαδίκτυο.

Κατά τη γνώμη του «διευθυντή ιδεών» της Google, το ΙΚ «δεν αποτελεί μια οργάνωση που κατανοεί την τεχνολογία» και για τον λόγο αυτόν καταφεύγουν σε τακτικές που συνήθως συνδέονται με απάτες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης