Η Χαμάς παρέδωσε 17 ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ του Σαββάτου (25/11) ότι παρέδωσαν 13 Ισραηλινούς ομήρους και 4 Ταϊλανδούς στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Μια πηγή του Κατάρ ανέφερε ότι οι όμηροι μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο όπου συναντήθηκαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να μεταφερθούν σε ισραηλινό έδαφος.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι τελικά 17 και όχι 20 όπως είχε αναφερθεί αρχικά.


omiri1_2 Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν τη δεύτερη ημέρα της κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς


Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν, από την πλευρά τους, ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι παραδόθηκαν στο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του εκπροσώπου των IDF.

Αγωνιώδης η δεύτερη ημέρα απελευθέρωσης των ομήρων

Αγωνία επικράτησε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, κατά τη δεύτερη ημέρα ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με τη διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων και αιχμαλώτων, στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Και το Σάββατο ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 η δεύτερη φάση της διαδικασίας απελευθέρωσης των ομήρων αλλά υπήρξε καθυστέρηση και μεταφέρθηκε για αργότερα. Έτσι λίγο μετά τις 17:00 οι Times of Israel μετέδωσαν πως η διαδικασία άρχισε, ωστόσο το αναίρεσαν κάνοντας λόγο για «δραστηριότητα αεράμυνας και εκρήξεις πάνω από τη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, Εϊλάτ».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η Χαμάς αποφάσισε, ξαφνικά, να καθυστερήσει την απελευθέρωση καθώς κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση των όρων, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Λίγο νωρίτερα, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωση «για να δώσει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε, χθες, περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα.

Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.

Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης