Η Ρώμη γιορτάζει τα 2.776 χρόνια της

Η Αιώνια Πόλη θα γιορτάσει τα 2.776α γενέθλιά της στις 21 Απριλίου 2023 με ιστορικές αναπαραστάσεις, όπως παρελάσεις με κοστούμια στο Κολοσσαίο και αγώνες μονομάχων στο Circus Maximus. Ευρύτερα γνωστός ως Natale di Roma (γενέθλια της Ρώμης), ο ετήσιος εορτασμός της ίδρυσης βασίζεται στη θεμελίωση της πόλης, η οποία θρυλείται ότι έγινε από τον Ρωμύλο το 753 π.Χ.

Εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες η Ρώμη γιορτάζει τα γενέθλιά της με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και παρελάσεις που παρέχονται από το Gruppo Storico Romano, μια δραματική ομάδα, που ξαναζωντανεύει την ιστορία αναπαριστώντας μάχες, ρωμαϊκές τελετουργίες και δίνοντας παραστάσεις αρχαίου θεάτρου και χορού.

Αφιέρωμα στο νερό

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ, που προγραμματίζεται από τις 20 έως τις 23 Απριλίου, είναι αφιερωμένο στην ιδιαίτερη σχέση που είχαν η Ρωμαίοι με το νερό, το Regina Aquarum, με τις περίφημες δημόσιες βρύσες σε ολόκληρη την πόλη. Θα προηγηθεί ομιλία για το θέμα αυτό στο Μουσείο Ara Pacis στις 19 Απριλίου.

Το βράδυ της 20ής Απριλίου θα πραγματοποιηθεί τελετή για την ανανέωση της ιερής φωτιάς στην Piazza in Campo Marzio, στο ιστορικό κέντρο, και θα ακολουθήσουν η αναπαράσταση του Bendictio Urbi και συναυλία έξω από το Πάνθεον.

Οι κύριες εκδηλώσεις θα επικεντρωθούν στο Circus Maximus (ρωμαϊκός ιππόδρομος), από τις 21 έως τις 23 Απριλίου, και θα περιλαμβάνουν εργαστήρια μονομάχων για παιδιά και ζωντανή μουσική.

Επίσης θα λάβει χώρα το τελετουργικό σκάψιμο τάφρου, γνωστό ως tracciato del solco, το οποίο θυμίζει την ίδρυση των αρχαίων ρωμαϊκών πόλεων, όταν έσκαβαν μια τάφρο ή mundus και έριχναν προσφορές σε αυτή με σκοπό οι θεοί να προσέχουν τους κατοίκους.

Διάφορες εκδηλώσεις

Αλλες αναπαραστάσεις περιλαμβάνουν την αγροτική γιορτή των Παλιλίων. Τα Παλίλια ήταν μια ποιμενική εορτή των Λατίνων που γιορταζόταν κάθε 21η Απριλίου προς τιμήν της θεάς Πάλης (Pales), προστάτιδος των κοπαδιών και των αγελάδων, και περιελάμβανε παρθένες που μοίραζαν άχυρο, στάχτη και αίμα θυσιασμένων ζώων πριν πηδήξουν τρεις φορές πάνω από μια φωτιά, καθώς και αγιασμό των υδάτων με τα οποία ποτίζονταν τα ζώα.

Στις 22 Απριλίου, το Circus Maximus θα φιλοξενήσει αγώνα Harpastum, ένα αρχαίο παιχνίδι με μπάλα που εισήχθη στη Ρώμη από την Ελλάδα και περιγράφεται από τους διοργανωτές ως ο «πρόγονος του ράγκμπι».

Το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι η μεγάλη παρέλαση. Αυτή θα γίνει το πρωί της Κυριακής 23 Απριλίου και θα περάσει μέσα από το Κολοσσαίο. Στην παρέλαση αυτή στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει περίπου 1.500 άτομα μεταμφιεσμένα σε Λατίνους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης