Επιστρέφουν σύντομα τέτοιες φάσεις στις ΗΠΑ
«Εάν είναι αλήθεια, πάω τώρα αμέσως να ξυπνήσω τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου . Θα φορέσω τη στολή των Θάντερ και θα βάλω τα κλάματα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ Κέβιν Ντουράντ, λίγα λεπτά μετά την επίτευξη της πρόσφατης προφορικής συμφωνίας μεταξύ ιδιοκτητών και παικτών του ΝΒΑ σχετικά με τη λήξη του «λοκάουτ»!
Και είναι προφανές ότι η δύναμη που οδήγησε τον αμερικανό σουπεστάρ (και πολλούς ακόμη που προέβησαν σε ανάλογες δημόσιες τοποθετήσεις) σε αυτή την ιδιαίτερη συναισθηματική έκρηξη σχετιζόταν με κάτι πολύ βαθύτερο από τη… μισθολογική κατάστασή του (10,2 εκατ. ευρώ ετησίως) στο «payroll» των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: την υπέρμετρη αγάπη για το άθλημα, που έμεινε «κλειδωμένο» _ σε επίπεδο ΝΒΑ _επί 149 ημέρες θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την εφετινή αγωνιστική περίοδο!
Το σημαντικό βήμα, λοιπόν, έγινε. Βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ ιδιοκτητών και παικτών του ΝΒΑ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία και να υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση που θα έχει δεκαετή διάρκεια με δυνατότητα καταγγελίας εκ μέρους της μιας ή της άλλης πλευράς μετά το πέρας του έκτου χρόνου.
Τι χάνουν και τι κερδίζουν οι παίκτες;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι υποχωρήσεις των παικτών ως προς το περίφημο «BRI» (Basketball Related Income) _ πρόκειται για τη συνολική πίτα των εσόδων, που απετέλεσε και το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών _ κοστολογείται γύρω στα 3 δισ. δολ. (2,25 δισ. ευρώ) σε βάθος δεκαετίας.
Η πλειοψηφία, ωστόσο, των επαγγελματιών παικτών αισθάνεται ότι η «χασούρα» από την πτώση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες των εσόδων τους (με βάση τη νέα σύμβαση οι παίκτες θα παίρνουν το 51% των εσόδων και οι ιδιοκτήτες το 49%) σε σχέση με την προηγούμενη συλλογική σύμβαση (57%-43%), θα καλυφθεί από τις ρυθμίσεις σε εργασιακά ζητήματα, όπως η διάρκεια και το ύψος των συμβολαίων, η δομή και το ύψος του «salary cap» (χρήματα που δικαιούται να ξοδέψει κάθε ομάδα ετησίως), καθώς και το ευνοϊκότερο σύστημα στις μεταγραφές.
Αν, όντως, τεθεί σε ισχύ η κατ' αρχήν συμφωνία, η κανονική περίοδος του ΝΒΑ θα αρχίσει την ημέρα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου), θα ολοκληρωθεί στις 26 Απριλίου 2012 και καθεμία από τις 30 ομάδες θα δώσει 66 αγώνες, 16 περισσότερους από την «κουτσουρεμένη» (εξαιτίας του «λοκάουτ») περίοδο 1998-99, η οποία είχε αναδείξει πρωταθλητές τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Οσο για τους τελικούς; Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το αργότερο στις 26 Ιουνίου 2012, δύο εβδομάδες μετά τον αρχικό προγραμματισμό.
Ο αντίκτυπος στην Ευρωλίγκα
Η διαφαινόμενη άρση του «λοκάουτ» έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Ευρωλίγκα και στο Eurocup, όπου αρκετοί πρωτοκλασάτοι παίκτες, οι οποίοι δεσμεύονται με συμβόλαιο από ομάδες του ΝΒΑ, βρίσκονται με… τις βαλίτσες στο χέρι και ετοιμάζονται για το ταξίδι της επιστροφής στις ΗΠΑ. Ο Ντερόν Ουίλιαμς ετοιμάζεται να αφήσει την τουρκική Μπεσίκτας, ομοίως είναι υποχρεωμένοι να πράξουν οι Τόνι Πάρκερ (Βιλερμπάν), Ντανίλο Γκαλινάρι (Αρμάνι Μιλάνο), Θάμπο Σεφολόσα (Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ), Νικολά Μπατούμ (Νανσί), Τζόρνταν Φάρμαρ (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Σέρχε Ιμπάκα (Ρεάλ Μαδρίτης), Γκόραν Ντράγκιτς (Κάχα Λαμποράλ) και αρκετοί ακόμη συνάδελφοί τους.
Την ίδια στιγμή, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας «κρέμεται» από τα χείλη του Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο από ομάδα του ΝΒΑ, έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο με την πρωταθλήτρια Ρωσίας και έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του εντός τριάντα ημερών μετά την επίσημη λήξη του «λοκάουτ». Το «Βήμα» επικοινώνησε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η απάντηση ήταν ότι ο «ΑΚ47» δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του. Με βάση τους κανονισμούς του ΝΒΑ, οι διαπραγματεύσεις των «free agents» με τις ομάδες θα αρχίσουν στις 9 Δεκεμβρίου, οπότε σε συνεργασία με τον ατζέντη του θα προσμετρήσεις όλες τις παραμέτρους και θα ανακοινώσει την απόφασή του.
Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες παικτών. Ο Ισπανός Ρούντι Φερνάντεθ δεσμεύεται ως το τέλος του χρόνου από τους Ντάλας Μάβερικς, αλλά δεν επιθυμεί να γυρίσει στο ΝΒΑ έχοντας υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης και αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια αποσκοπώντας στην αποδέσμευσή του από τους πρωταθλητές.
Κάτι ανάλογο θα επιδιώξει και ο Τούρκος Ερσάν Ιλιάσοβα, ο οποίος δεσμεύεται από τους Μιλγουόκι Μπακς, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Εφές Πίλσεν. Θυμίζουμε ότι ανάλογη περίπτωση ήταν εκείνη του νυν Ερυθρόλευκου Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος ενώ είχε συμβόλαιο με τους Σπερς τελικά επέστρεψε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2007.
Κι αν για τους περισσότερους παίκτες, που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το «λουκέτο» στο ΝΒΑ για να κερδίσουν χρήματα και να διατηρήσουν υψηλό αγωνιστικό ρυθμό, η επιστροφή στις ΗΠΑ θα βάλει απλώς τέλος στην όμορφη ευρωπαϊκή «περιπέτειά» τους, το μεγαλύτερο μπέρδεμα αντιμετωπίζουν όσοι έχουν υπογράψει σε ομάδες της Κίνας.
Ο λόγος για τους Τζέι Αρ Σμιθ, Κένιον Μάρτιν, Ουίλσον Τσάντλερ και Ααρον Μπρουκς, οι οποίοι θα παραμείνουν «εγκλωβισμένοι» ως το τέλος του κινεζικού πρωταθλήματος, τον Μάρτιο του 2012, καθώς η Κινεζική Ομοσπονδία δεν επέτρεψε να συμπεριληφθεί σχετική ρήτρα αποδέσμευσης στα συμβόλαιά τους με τη λήξη του «λοκάουτ». Η μόνη εξαίρεση έγινε για τον Γι Γιανλιάν, ο οποίος έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει με ομάδα του ΝΒΑ, αλλά αυτό συνέβη επειδή έχει… κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους: είναι Κινέζος…