Η κηδεία του Ναβάλνι στη Μόσχα - Πάνω από 1.000 άτομα βρέθηκαν έξω από την εκκλησία

Πάνω από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στη Μόσχα για να αποχαιρετίσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα σε livestream ο Λεονίντ Βόλκοφ, σύμμαχος του Ρώσου αντιφρονούντα.

Δημοσιογράφοι του AFP έκαναν λόγο για εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες κοντά στην εκκλησία στη Μόσχα, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία για τον επικριτή του Κρεμλίνου και όπου είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Γύρω στη 1 ώρα Ελλάδας, το φέρετρο με τη σορό του Ναβάλνι έφτασε στην εκκλησία, με τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος και έχει σχηματίσει ουρά μπροστά από την εκκλησία, να χειροκροτεί συγκινημένος και να επευφημεί τον εκλιπόντα, φωνάζοντας «Αλεξέι».  Στη συνέχεια, εκτέθηκε ανοιχτό για τα περίπου 300 άτομα που μπόρεσαν να βρεθούν εντός του ναού.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί εκτός εκκλησίας, είχαν εγκαταστήσει μεταλλικά κιγκλιδώματα σε όλον τον τομέα. Κάποιες αναφορές έκαναν λόγο και για ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες στα γύρω κτίρια.

Με την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας, η ομάδα του Ναβάλνι ανέβασε μήνυμα στα social media που ανέφερε: «Ο Πούτιν σκότωσε το Αλεξέι Ναβάλνι». Πρέσβεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Γερμανία δήλωσαν «παρών» στην τελετή για τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, μέλη της ομάδας συνεργατών του Ναβάλνι τόνισαν πως η είσοδος στην εκκλησία επιτρεπόταν επιλεκτικά σε άτομα του στενού περιβάλλοντός του και σαν συνέπεια, δεν είχαν γνώση για όσα γίνονταν πίσω από τις κλειστές θύρες του ναού.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, το φέρετρο με τη σορό του Ναβάλνι βγήκε από την εκκλησία και μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, το οποίο βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Μόσχοβα προς τον νότο, όποιυ θα γίνει η ταφή.

Στο μεταξύ, βίντεο που κυκλοφόρησαν νωρίτερα στο διαδίκτυο έδειχναν τις ουρές, μία ώρα πριν την προγραμματισμένα έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Εκπρόσωπος του Ναβάλνι δήλωσε επίσης ότι η σορός του παραδόθηκε στους συγγενείς του από το νεκροτομείο ενόψει της κηδείας του. Η Κίρα Γιαρμίς, η εκπρόσωπός του, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για πιθανή καθυστέρηση στην τελετή διότι η σορός του δεν είχε παραδοθεί ακόμα στους δικούς του ανθρώπους.

Η κηδεία του γίνεται εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και φόβων για ενέργειες καταστολής από τις αστυνομικές αρχές, δύο εβδομάδες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ναβάλνι, σε ηλικία 47 ετών, σε αποικία κρατουμένων στην Αρκτική.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι –που μεταδίδουν διαδικτυακά με livestream τα σημερινά γεγονότα— έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έβαλε να τον δολοφονήσουν επειδή ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να μην άντεχε την ιδέα να απελευθερωθεί ο Ναβάλνι σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό αυτό, αλλά έχουν υποσχεθεί ότι θα δείξουν πώς δολοφονήθηκε και από ποιον.

Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια κρατική ανάμιξη στον θάνατό του και δηλώνει άγνοια αναφορικά με την όποια συμφωνία για απελευθέρωση του Ναβάλνι. Στο πιστοποιητικό θανάτου του –σύμφωνα με τους συμμάχους του— αναφέρεται ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Κρεμλίνο: Οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης θα συνιστά παραβίαση του νόμου
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης στον εκλιπόντα αντιπολιτευόμενο ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος θα κηδευτεί σήμερα στη Μόσχα, θα συνιστά παραβίαση του νόμου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει αποτίμηση του Ναβάλνι ως πολιτικής προσωπικότητας και σημείωσε ότι δεν έχει τίποτε να πει στην οικογένεια του εκλιπόντος Ρώσου αντιφρονούντα.

«Απλά μια υπενθύμιση ότι έχουμε νόμο ο οποίος πρέπει να τηρείται. Οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις θα γίνουν κατά παράβαση του νόμου, και αυτοί που θα μετάσχουν σε αυτές θα λογοδοτήσουν --ξανά βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης