ΗΠΑ: Σταγόνες για τα μάτια ελέγχονται για τον θάνατο και την τύφλωση πολιτών

Αξιωματούχοι υγείας στις ΗΠΑ προειδοποιούν πως σταγόνες για τα μάτια ενδεχομένως να ευθύνονται για τον θάνατο ενός ατόμου και την πρόκληση σοβαρών βλαβών στα μάτια αρκετών άλλων, εξαιτίας μόλυνσης από βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε φάρμακα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εντοπίσει σε 68 ασθενείς σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ ένα σπάνιο στέλεχος, ονόματι Pseudomonas aeruginosa.

Σύμφωνα με το BBC, το στέλεχος δεν είχε εντοπιστεί ποτέ ξανά στις ΗΠΑ. Σημειώνεται πως εκτός από το περιστατικό θανάτου που ελέγχεται, οκτώ ασθενείς έχουν υποστεί απώλεια όρασης και σε τέσσερις αφαιρέθηκαν χειρουργικά οι οφθαλμοί. 

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη μόλυνση ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν κολλύρια και τεχνητά δάκρυα. Όπως αναφέρει το CDC, τα κολλύρια δέκα διαφορετικών εταιρειών θεωρήθηκαν αρχικά ύποπτα για τα περιστατικά. Τα κολλύρια που κατασκευάζονται στην Ινδία και εισάγονται στις ΗΠΑ από δύο εταιρίες αποσύρθηκαν από την αγορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Τον Ιανουάριο, το CDC προειδοποίησε τους πολίτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα τεχνητά δάκρυα EzriCare και τα τεχνητά δάκρυα της Delsam Pharma, καθώς σε ανοιγμένα κολλύρια είχε εντοπιστεί το σπάνιο βακτήριο.

«Εχασα το μάτι μου από τις σταγόνες»

Την περασμένη εβδομάδα, μια γυναίκα στη Φλόριντα μήνυσε φαρμακευτική εταιρεία, ισχυριζόμενη ότι μια μόλυνση που υπέστη μετά τη χρήση του προϊόντος είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το μάτι της. Ο δικηγόρος της γυναίκας κατηγόρησε την εταιρία πως δεν είχε ελέγξει επαρκώς τα κολλύρια.

«Είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί λοιμώξεις και δεν το γνωρίζουν», δήλωσε η δικηγόρος Νατάσα Κόρτες στο NBC News.

Ένας εκπρόσωπος της EzriCare ανέφερε πως ο μέχρι τώρα έλεγχος δεν δείχνει κάποια σύνδεση του προϊόντος με τα σοβαρά περιστατικά που αναφέρθηκαν. «Επικοινωνήσαμε με τους πελάτες για να τους συμβουλεύσουμε να μην συνεχίσουν τη χρήση του προϊόντος», είπε ένας εκπρόσωπος. «Επίσης, επικοινωνήσαμε αμέσως με το CDC και το FDA και δείξαμε την προθυμία μας να συνεργαστούμε για ό,τι κι αν μας ζητήσουν».

Η μία ανάκληση μετά την άλλη – Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

Την περασμένη εβδομάδα, το FDA ανακοίνωσε ανακλήσεις ορισμένων οφθαλμικών σταγόνων που διανέμονται από τη Pharmedica και την Apotex, αφού οι εταιρείες δήλωσαν ότι τα απέσυραν οικειοθελώς από τα ράφια.

Σημειώνεται πως για τις οφθαλμικές σταγόνες της Pharmedica είχε εφιστήσει την προσοχή του κοινού και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως είχε αναφέρει, σύμφωνα με ενημέρωση της Αμερικάνικης Αρχής για την ασφάλεια φαρμάκων και τροφίμων (FDA), στις ΗΠΑ ανακαλούνται δύο παρτίδες -2203PS01, 1808051- του προϊόντος “Purely Soothing 15% MSM Drops” (Παραγωγός: Pharmedica USA LLC), για λόγους στειρότητας.

Το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο με ένδειξη για oφθαλμικό ερεθισμό/οίδημα.

Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του από τον ΕΟΦ.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΦ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης