ΗΠΑ: Η όρκα Lolita επιστρέφει στον ωκεανό μετά από 52 χρόνια σε αιχμαλωσία

Μια όρκα, γνωστή ως φάλαινα δολοφόνος, η Lolita μπορεί πλέον να επιστρέψει στον ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, στην περιοχή όπου ζει ακόμα η 93χρονη μητέρα της, μετά από 52 χρόνια αιχμαλωσίας στο Miami Seaquarium.

Οι ακτιβιστές κέρδισαν τη μάχη δεκαετιών για την απελευθέρωση της Lolita, γνωστής και ως Tokitae ή Toki, η οποία απομακρύνθηκε από τη φύση και μεταφέρθηκε στο θαλάσσιο ενυδρείο του Miami το 1970. Από τότε, η 57χρονη όρκα κατοικούσε και έπαιζε σε αυτό που έχει περιγραφεί ως το μικρότερο τανκ για αιχμάλωτες φάλαινες δολοφόνους στη Βόρεια Αμερική.

Αν και με το πέρασμα των χρόνων, η υγεία της Lolita έχει επιβαρυνθεί, οι ειδικοί είπαν ότι η φάλαινα βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, αφού είχε ζήσει περισσότερο από τον σύζυγό της ο οποίος πέθανε από ανεύρυσμα εγκεφάλου το 1980 αφού χτύπησε επανειλημμένα το κεφάλι του στο περίβλημα.

«Είναι ένα θαύμα κάθε μέρα», είπε ο Χάουαρντ Γκάρετ, ερευνητής φαλαινών και ακτιβιστής στο Orca Network που αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Λολίτας από το 1995 και συνέχισε «Νομίζω ότι η ψυχική της υγεία διατηρεί τη σωματική της υγεία σε καλή κατάσταση.

Δεν είναι αποτραβηγμένη, νευρωτική, ούτε έχει στερεότυπη συμπεριφορά που υποδηλώνει οποιοδήποτε είδος εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με την αιχμαλωσία.»

Μια έκθεση από το USDA που κυκλοφόρησε πέρυσι επέκρινε τη φροντίδα του ζώου από το Miami Seaquarium, αναφέροντας ότι τρέφονταν λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα και δεν έπαιρνε αρκετό νερό (καθώς τα θαλάσσια θηλαστικά παίρνουν νερό από τα ψάρια για τις ανάγκες ενυδάτωσης τους).

Επίσης υπήρχε ανησυχία για τον Επιμελητή Εκπαίδευσης που υπαγόρευε την ενσωμάτωση γρήγορων κολυμβήσεων και μεγάλων αλμάτων σε προπονήσεις και σόου για αυτήν τη μεγάλη σε ηλικία φάλαινα.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι η Toki είχε χτυπήσει την κάτω γνάθο της επανειλημμένα, πιθανότατα στο κάτω αυλάκι/διάφραγμα κατά τη διάρκεια γρήγορης κολύμβησης.

Η φάλαινα θα βρίσκεται υπό 24ωρη φροντίδα μέχρι να εγκλιματιστεί στο νέο της περιβάλλον. «Οι φροντιστές στο Seaquarium την προετοιμάζουν ήδη για το ταξίδι», δήλωσαν οι υπεύθυνοι.

Η εταιρεία Dolphin Company ανέλαβε την ιδιοκτησία του Seaquarium το 2021. Διαχειρίζεται άλλα 27 περίπου πάρκα και ενδιαιτήματα στο Μεξικό, την Αργεντινή, την Καραϊβική και την Ιταλία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης