Εκουαδόρ: Πρόωρες εκλογές στις 20 Αυγούστου στον απόηχο της νέας πολιτικής κρίσης

Οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στο Εκουαδόρ θα διεξαχθούν την Κυριακή 20ή Αυγούστου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η εθνική εφορευτική επιτροπή, μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο, που κατηγόρησε το σώμα για «κατάχρηση εξουσίας».

Αντιμέτωπος με δίκη και πιθανή απομάκρυνσή του από το αξίωμα με πρωτοβουλία της αριστεράς, που πλειοψηφούσε στο κοινοβούλιο, ο κ. Λάσο επέλεξε την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιήσει διάταξη του Συντάγματος που είναι γνωστή με τον όρο «αμοιβαίος θάνατος», με άλλα λόγια να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Το εκλογοδικείο (CNE) ενέκρινε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών την 20ή Αυγούστου και, αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, τη 15η Οκτωβρίου.

Ως τώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος Λάσο, που έχει αυτό το δικαίωμα δυνάμει του Συντάγματος, σκοπεύει να είναι υποψήφιος για να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του, που θα διαρκέσει ως το 2025.

Οι κοινοβουλευτικοί οι οποίοι θα εκλεγούν τον Αύγουστο, όπως και ο νέος πρόεδρος, δεν θα αρχίσουν νέα θητεία, αλλά θα ολοκληρώσουν αυτή της εθνικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη, δηλαδή θα υπηρετήσουν ως το 2025, βάσει του Συντάγματος.

Ο Ισημερινός βίωσε περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας από το 1997 ως το 2005, περίοδο κατά την οποία τρεις πρόεδροι ανατράπηκαν εξαιτίας λαϊκών εξεγέρσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κρίση ασφαλείας, κύμα βίας συνδεόμενο με τη σύγκρουση ανάμεσα σε συμμορίες που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Η διάλυση του κοινοβουλίου δεν πυροδότησε, ως τώρα τουλάχιστον, διαδηλώσεις ή εντάσεις στους δρόμους, καθώς τόσο ο πρόεδρος Λάσο όσο και οι κοινοβουλευτικοί είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Απόντος κοινοβουλίου, ο πρόεδρος κυβερνά με διατάγματα, που υπόκεινται απλά στην έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης