Εκλογές Ιταλία - Αγωνία για τι αποτέλεσμα

εκλογες, ιταλια,

Στις κάλπες προσέρχονται για δεύτερη ημέρα οι ιταλοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρωθυπουργό της χώρας. Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα 15:00.

 Την ώρα που το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στις εξελίξεις στην Ιταλία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές αυτές είναι απρόβλεπτες.

Η προσέλευση, πάντως, των πολιτών κατά την πρώτη ημέρα των εκλογών ήταν μειωμένη,λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών αλλά και ψύχους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών , εντείνοντας τις αμφιβολίες για το ποιο κόμμα πρόκειται να επικρατήσει, με την Ευρώπη αλλά και τις αγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στις 22:00 (τοπική ώρα) η προσέλευση των πολιτών ανερχόταν στο 55,2%, έναντι 62,5% στις προηγούμενες εκλογές, το 2008.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έδιναν προβάδισμα στον ηγέτη του κεντροαριστερού συνασπισμού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ωστόσο δεν διασφάλιζαν τη νίκη του. Μία οριακή πλειοψηφία του Μπερσάνι με μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, θα δυσκόλευε πολύ τα πράγματα για την κυβέρνηση του.

Σε περίπτωση που ο συνασπισμός του Μπερσάνι δεν συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για το σχηματισμό κυβέρνησης, το ερώτημα είναι αν θα συνάψει συμμαχία με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη βάση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο «Προφεσόρε».

Οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στο προσκήνιο της πολιτικής, με το κόμμα του να έρχεται δεύτερο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αν καταφέρει μέσω του συμμάχου του Ρομπέρτο Μαρόνι της Λέγκας του Βορρά να κερδίσει αρκετές θέσεις στη Γερουσία θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει νομοσχέδια.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης