Διχάζει τη Γερμανία η επαναφορά υποχρεωτικής θητείας

Ο νέος υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, χαρακτήρισε την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη χώρα μια λάθος απόφαση.

«Αν ρωτάτε εμένα ως πολίτη, ως πολιτικό, ως κάτοικο αυτής της χώρας, θα σας πω ότι θεωρώ λάθος την απαγόρευση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας», είπε την Τρίτη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο ίδιος φαίνεται πως θα ήθελε να εγείρει πολιτική συζήτηση για άρση της απαγόρευσης και επιστροφή της υποχρεωτικής στράτευσης.

«Οσο υπήρχε υποχρεωτική θητεία υπήρχε ένας στρατεύσιμος σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό, ο στρατός μας ήταν ενωμένος με την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε την αποξένωση ενός μέρους της κοινωνίας από το κράτος», δήλωσε.

Ο Πιστόριους δεν είναι ο μόνος που θίγει το ζήτημα. Η Μαρί-Αγκνες Στρακ-Ζίμερμαν, μέλος του FDP, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, και πρόεδρος της επιτροπής άμυνας στη Βουλή της Γερμανίας, δήλωσε επίσης πως η υποχρεωτική στράτευση θα μπορούσε να επιστρέψει, τονίζοντας ότι «η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας συμβαίνει σε περίοδο ειρήνης. Σε περίπτωση έντασης ή ανάγκης για άμυνα μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά», επισήμανε η Γερμανίδα πολιτικός.

Τη συζήτηση ωστόσο φαίνεται να κλείνει οριστικά ο Κρίστιαν Λίντνερ. Ο αρχηγός του FDP υπογράμμισε πως αυτή είναι μια «συζήτηση για φαντάσματα του παρελθόντος» και πως το κόμμα δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα επιστροφής της υποχρεωτικής στράτευσης παρά μόνο ζήτημα «ενδυνάμωσης του στρατού μας ως ενός αυστηρά επαγγελματικού σώματος».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης